Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop Icon--girl Icon--boy Icon--cross

Syrische christenen in het nauw

in Nieuws

Syrische Christenen hebben het zwaar te verduren in de vluchtelingenkampen in Turkije, dat zei George Hanna, voorzitter van de stichting 'Help Christenen in Syrië', vanochtend bij de NOS op Radio 1.

Veel vluchtelingen zijn in eerste instantie opgevangen in kloosters. Toen deze vol raakten, is gevraagd om aparte kampen voor christenen in te richten omdat bleek dat bij gecombineerde kampen - moslims en christenen - de Syrische rivaliteit werd doorgevoerd, "tot aan discriminatie, intimidatie en vechtpartijtjes aan toe", zegt George Hanna die onlangs zelf verschillende kampen heeft bezocht.

Uiteindelijk is er in een grensplaatsje een kamp opgezet dat plaats biedt aan 4000 christenen. Direct erna besloot de Turkse premier Erdogan pal ernaast een islamitisch opvangkamp in te richten. Beide kampen zijn middels prikkeldraad gescheiden. Hanna beweert dat veel christenen die gevlucht zijn, niet naar de kampen durven te gaan uit angst dat de strijd daar door woedt. Daardoor zitten er in het christelijke kamp momenteel slechts drie gezinnen. Dientengevolge gaan er steeds meer prominenten prat op dat de vrije plekken door moslims in gebruik mogen worden genomen.

Veel christenen leiden nu een verborgen leven in Turkse steden. Daardoor hebben ze echter geen recht op financiële steun die de Turkse staat enkel verleent aan vluchtelingen die zich in de kampen bevinden. De stichting Help Christenen in Syrië vraagt namens de christelijke vluchtelingen daarmee rekening te houden, aangezien er 17 miljoen euro is binnengehaald voor minister van Ontwikkelingszaken, Lillianne Ploumen, dat rechtstreeks naar de vluchtelingenkampen dreigt te gaan en dus onbereikbaar blijft voor de overige vluchtelingen.

 

Bron: NOS/IKON

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

China sluit de grootste ‘illegale’ kerk van Beijing

China sluit de grootste ‘illegale’ kerk van Beijing

‘God is de Enige op Wie wij ons vertrouwen kunnen stellen’

14 september 2018
Amerika legt Turkse ministers sancties op

Amerika legt Turkse ministers sancties op

VS eist vrijlating van dominee Brunson

Koptisch-orthodoxe bisschop dood gevonden in klooster Egypte

Koptisch-orthodoxe bisschop dood gevonden in klooster Egypte

Autoriteiten starten officieel onderzoek naar de dood van bisschop Epiphanius

30 juli 2018

Zo verduurzaam je je kledingkast

11 leuke en makkelijke tips om mee aan de slag te gaan