Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Rechtpositie predikanten kan beter

Advocaat pleit voor arbocatalogus voor kerken

in Nieuws

Kerken moeten de rechtsbescherming van hun predikanten en priester beter regelen. Dat concludeert advocaat Pieter Pel, die gister aan de Rijksuniversiteit Groningen promoveerde op een studie naar de rechtspositie van geestelijken.

(imported body)

Kerkgenootschappen en andere religieuze gemeenschappen nemen in de Nederlandse rechtsorde een bijzondere plaats in. Vanwege het recht op vrijheid van godsdienst en de scheiding van kerk en staat, mogen kerken hun organisatie inrichten volgens eigen theologische standpunten. Daarbij hoeven kerken bijvoorbeeld niet rekening te houden met arbeidsrecht, wat betekent dat kerken zelf afspraken kunnen maken over werktijden en vakantiedagen. “Een ambt is iets anders dan een contract”, licht Pel toe in het Reformatorisch Dagblad.
 
Arbeidsverhoudingen formuleren
Onder andere de Rooms-Katholieke Kerk, de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt) en de Nederlands Gereformeerde Kerken hebben het nodige te verbeteren, vindt Pel. In zijn proefschrift pleit hij onder andere voor het opstellen van een ‘sociaal rechtvaardigheidsplan' (een soort arbocatalogus voor kerken), waarin kerken gezamenlijk de arbeidsverhoudingen formuleren.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Meer over

Lees ook

Bijzonder orgel hangt met ducttape aan elkaar

Bijzonder orgel hangt met ducttape aan elkaar

Restauratie Freytag-orgel Warffum gaat bijna half miljoen kosten

Joëlle Post

kerk
Peperdure domineesauto: kritiek in hoogste versnelling

Peperdure domineesauto: kritiek in hoogste versnelling

Pastor uit Pittsburgh rijdt Bentley, terwijl zijn kerk in arme buurt staat

Gert-Jan Schaap

kerk
Superschattig: peuter zingt 'Bless the Lord' in de kerk

Superschattig: peuter zingt 'Bless the Lord' in de kerk

Aanbiddingsleider in de dop

Joëlle Post

kerk

Zo vier je de veertigdagentijd met kinderen

Maak een 'kijktafel' – en 8 andere tips