Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

'Laat 24-wekengrens bij abortus los'

ChristenUnie is fel tegen het voorstel

in Nieuws

Onderzoekers van het Erasmus MC en het AMC pleiten bij het ministerie van Volksgezondheid voor versoepeling van de abortusgrens. Tot nu toe mogen artsen een zwangerschap afbreken als die niet voorbij de 24 weken is. De onderzoekers denken dat abortus ook later plaats kan vinden op het moment dat daar een duidelijke medische indicatie voor is.

Naar aanleiding van een regeling uit 2007 moeten artsen melding maken van late zwangerschapsafbrekingen en gevallen van levensbeëindiging bij pasgeborenen. Er zijn sinds 2007 zes gevallen bekend van een late abortus, en één van levensbeëindiging bij een pasgeborene. Deze regels zijn volgens Agnes van der Heide, hoogleraar medische zorg, heel strikt opgesteld. "Daardoor maken artsen geen melding terwijl het daadwerkelijke aantal veel hoger ligt: respectievelijk rond de 30 en 10 gevallen per jaar. Dat komt omdat het soms pas na 24 weken duidelijk wordt dat een kind ernstige afwijkingen heeft en het beter is om het niet te laten overleven. Vaak is het om toekomstig leed te voorkomen of te versnellen, bijvoorbeeld als het kind sowieso op korte termijn zal sterven." 

De ChristenUnie is fel tegen het voorstel. De partij wil dat minister Edith Schippers van Volksgezondheid dinsdag tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer laat weten dat zij vasthoudt aan de de 24-wekengrens.

De christelijke partij ziet de grens liefst verlaagd worden naar maximaal achttien weken. Volgens Kamerlid Carla Dik-Faber van de ChristenUnie wordt de 20-wekenecho daarmee weer het instrument waarvoor het oorspronkelijk bedoeld is, namelijk om eventuele problemen op te sporen en de behandeling daarop aan te passen. Volgens de partij wordt er naar aanleiding van deze echo nog te vaak tot abortus overgegaan. Dik-Faber wil dat er een nieuw debat plaatsvindt over de abortusgrens. 

Minister Schippers heeft in een brief aan de Tweede Kamer gereageerd op de onderzoekers. Zij laat weten om voor het einde van het jaar inhoudelijk te reageren op de conclusies en aanbevelingen uit het onderzoeksrapport. Daarbij zal ook een onderzoek uit juni betrekken dat is uitgevoerd door artsenorganisatie KNMG. Dat rapport gaat ook over medische beslissingen rond het levenseinde bij pasgeborenen met ernstige afwijkingen. 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Wordt abortus legaal in het geboorteland van de paus?

Wordt abortus legaal in het geboorteland van de paus?

‘Abortus ligt hypergevoelig’

Gert-Jan Schaap

ethisch dilemma 13 juni 2018
Ierland stemt voor verruiming abortuswet

Ierland stemt voor verruiming abortuswet

Abortus nu tot 12 weken toegestaan

politiek en... 28 mei 2018
Tweestrijd: ontmoetingen tussen terminale en suïcidale jongeren

Tweestrijd: ontmoetingen tussen terminale en suïcidale jongeren

Begrijpen zij elkaar?

ethisch dilemma 20 maart 2018

Annemarie wordt langzaam blind

‘Ik weet niet goed of mijn ziekte een doornenkroon of een lauwerkrans is’