Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Vanwege geloof met vergiet op ID-foto

Vergiet is officiële uiting van zijn Spaghetti-geloof

in Nieuws

In Tsjechië heeft een man zijn gelijk gekregen en mag hij met een vergiet op zijn hoofd op de foto voor zijn identiteitskaart. Volgens hem is het vergiet een officiële uiting van zijn geloof, meldt het Prague Daily News.

Lukas Novy is aanhanger van de antireligieuze beweging Pastafarian en lid van de Church of the Flying Spaghetti Monster. Hij zegt dat zijn geloof van hem vraagt een vergiet te dragen uit respect voor het ‘Monster gemaakt van Spaghetti’. In Tsjechië bestaat de regel dat het weigeren van een geloofsuiting de wet voor religieuze gelijkheid schendt.

Reactie op creationisme
In 2005 is de spaghetti kerk opgericht in de Verenigde Staten. De stroming ontstond als reactie op het creationistisch geïnspireerd onderwijs, dat gebaseerd is op de overtuiging dat het universum, planten, dieren en mensen hun bestaan te danken hebben aan een Schepper. Volgens aanhangers van het Vliegend Spaghettimonster kan de aarde net zo goed geschapen zijn door een vliegend monster van spaghetti: His Noodliness. Inmiddels heeft de kerk meer dan duizend online leden. 

Tsjechië is het tweede land dat een vergiet accepteert als officieel religieus hoofddeksel. Australië was hen voor met de zakenman Niko Alm, die een foto voor zijn rijbewijs wilde waarop hij een vergiet droeg. Andere landen weigeren het keukengerei te accepteren.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Meer over

Lees ook

‘Als jongensbesnijdenis niet meer mag, waarom abortus dan wel?’

‘Als jongensbesnijdenis niet meer mag, waarom abortus dan wel?’

Prikkelende vraag van cultuurtheoloog Frank Bosman

Mirjam Hollebrandse

ethisch dilemma
Christendom domineert nog steeds – op het platteland

Christendom domineert nog steeds – op het platteland

Religieuze diversiteit vooral in de grote steden

Willem Bikker

'Motieven IS-strijders blijken heel verschillend'

'Motieven IS-strijders blijken heel verschillend'

Nieuw tv-tweeluik: 'In het spoor van IS'

Bart van Delen

fundamentalisme

Zo vier je de veertigdagentijd met kinderen

Maak een 'kijktafel' – en 8 andere tips