Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop Icon--girl Icon--boy Icon--cross

Geef het aan Jezus, dan is het weg?

Matthijs Vlaardingerbroek over de kracht van de zonde.

in Geloven

In mijn vorige blog liet ik ons achter in de nabijheid van een woedende zeearend. Gelukkig landde hij niet met zijn klauwen in mijn haar en konden we veilig terugkeren naar ons huisje. Vanuit het raam hebben we een prachtig uitzicht op het woeste eiland Rum, de liefelijke baai van Canna en op tientallen konijnen.

Huppelende konijnen
Canna heeft last van een konijnenplaag. Overal waar je loopt, zie je konijnen wegspringen. Van oorsprong hoort de konijn op dit vulkanische eiland  niet thuis. Dit betekent dat iemand anders honderden jaren geleden het konijn op dit eiland geïntroduceerd heeft. Wat ooit als een goede bedoeling begon, is nu uitgegroeid naar een werkelijke plaag.

Geef het aan Jezus, dan is het weg?
Terwijl ik al deze konijnen voor mijn voeten zie wegspringen en we een wedstrijdje spelen ‘waar zie ik geen konijn?’ moet ik denken aan de kracht van zonde. We zeggen als kerk zo gemakkelijk dat Jezus de zonde heeft overwonnen. ‘Geef het aan Jezus, dan is het weg.’ Maar ondertussen…

Kracht van de zonde
Hoe vaak lijkt het niet dat zonde van generatie op generatie gekopieerd  wordt. Je hoopt (en bidt misschien wel) dat patronen verbroken worden, dat je niet alleen vergeving vindt, maar dat je ook de kracht vindt om voor een andere levensstijl te kiezen. Soms gebeurt dit. Heel vaak gebeurt het ook niet. De kracht van de zonde lijkt zich eerder te vermenigvuldigen dan kleiner te worden. En wat is het dan gemakkelijk om hierin naar anderen te kijken. Maar hoe zit dit bij mij, of misschien zelfs wel bij jou? Nee, dat zal toch niet! Jij hebt daar toch geen last van?

Leeg eten?
Tot vorig jaar was er op Canna een klein restaurantje, waar je konijnenpaté, konijnenbout en konijnenschotel kon eten. Het restaurantje is helaas gesloten, maar dan alsnog; deze konijnenplaag eet je niet weg. Een voor een zal je de konijnen moeten verwijderen. Waarschijnlijk is het ook zo met de hardnekkige zondeplaag in ons leven. We zullen er één voor één mee moeten dealen. Met welke begin jij?

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

‘Meest overtuigende Jezusverhaal’ sinds de Matthäus?

‘Meest overtuigende Jezusverhaal’ sinds de Matthäus?

Recensie van Shusaku Endo’s eindelijk vertaalde Jezus-boek

Gert-Jan Schaap

19 september 2018
Herfstbos - herfst als sterfseizoen

Waarom Jezus wil dat wij ons leven verliezen

Leven met je hoofd in de hemel

5 dingen die Jezus nooit gezegd heeft

5 dingen die Jezus nooit gezegd heeft

Uitspraken waarvan we dénken dat het Jezus' woorden zijn

Reinier Sonneveld

Zo verduurzaam je je kledingkast

11 leuke en makkelijke tips om mee aan de slag te gaan