Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Gaan dieren ook naar de hemel?

Reinier Sonneveld: "Daar is vrij duidelijk antwoord op te geven"

Jan Wolkers verloor zijn geloof toen zijn moeder zei dat er in de hemel geen dieren zijn. Vooral christelijke kinderen stellen deze vraag. Er is vrij duidelijk antwoord op te geven.

- Als bij Jezus’ terugkomst plotseling alle dieren zouden verdwijnen, zou dat een soort nieuwe zondvloed zijn. Maar God heeft nu juist een afspraak met de dieren gemaakt, dat hij hen nooit meer zou uitroeien. Later bij Nineve is ook de aanwezigheid van dieren een van de bezwaren tegen het vernietigen van deze stad.

- Zowel in de Joodse oorsprongverhalen zijn er dieren bij, als in hun eindtijdvisioen. Blijkbaar konden zij zich nauwelijks een gelukkige samenleving zonder dieren voorstellen en horen die er natuurlijkerwijs bij.

- Paulus stelt dat als mensen gered worden, zij als het ware hun omgeving meeslepen: “De schepping zal delen in de vrijheid en luister die Gods kinderen geschonken wordt.”

- Jezus zegt dat “in mijn vaders huis veel kamers” zijn. Net als in de ark van Noach, en in het geheugen van Adam, zal er ook een plek zijn voor de dieren. Zijn huisdieren als het ware.

Op de rug van een dino
Oftewel, of er dieren in de hemel zijn, is niet zo duidelijk, want de Bijbel zegt erg weinig over de hemel, maar ze zullen er wel zijn op de nieuwe aarde... Kijk niet vreemd op, als je straks in de armen van een dikke beer een dutje doet. Of met een struisvogel een renwedstrijd doet. Of op de rug van een dino de was ophangt.

Auteur: Reinier Sonneveld

Geschreven door:

Reinier Sonneveld

Theoloog en schrijver

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Billy Graham herdacht in 12 memorabele quotes

Billy Graham herdacht in 12 memorabele quotes

Puntige citaten én een videoboodschap van de bekende evangelist

Gert-Jan Schaap

Komen (huis)dieren ook in de hemel?

Komen (huis)dieren ook in de hemel?

Bonhoeffers rake antwoord op de vraag van een huilend kind

Gert-Jan Schaap

'In de hemel ben ik geen kankerpatiënt meer'

'In de hemel ben ik geen kankerpatiënt meer'

Klarine Sikkema op 31-jarige leeftijd overleden

Gert-Jan Schaap