Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop Icon--girl Icon--boy Icon--cross

Christenen doelwit in Egypte

in Nieuws

Koptische christenen in Egypte krijgen het steeds zwaarder te verduren in het diep verdeelde en door onlusten geteisterde Egypte. In negen provincies in het islamitische land zijn deze week tientallen kerken en andere gebouwen en bezittingen van christenen aangevallen en vernield. Dat blijkt uit gegevens van de politie en christelijke activisten.

(imported body)

Ook de Nederlandse organisatie Open Doors in Ermelo, die opkomt voor verdrukte christenen in het buitenland, maakt zich grote zorgen. "Christenen vormen een gemakkelijk doelwit", zegt Arend Pleysier van de organisatie. Van lokale contactpersonen hoort hij dat de aanvallen vaak oprispingen zijn, waarin mensen opeens hun woede en machteloosheid botvieren. "Het is niet duidelijk of het losse incidenten zijn of dat de aanslagen een structurele breuk inluiden met de relatieve rust tussen christenen en moslims van de afgelopen decennia.''

Onder de meer dan 80 miljoen Egyptenaren zijn volgens Pleysier ongeveer 10 miljoen christenen, van wie 8 tot 9 miljoen tot de Koptische Orthodoxe Kerk behoren. Sinds de oude machthebber Hosni Mubarak 2 jaar geleden werd verdreven, merkt zijn organisatie wel een toenemende uittocht van christenen uit Egypte. "Ze zijn bang dat de situatie verslechtert'', aldus Pleysier.

 

Bron & foto: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

China sluit de grootste ‘illegale’ kerk van Beijing

China sluit de grootste ‘illegale’ kerk van Beijing

‘God is de Enige op Wie wij ons vertrouwen kunnen stellen’

14 september 2018
Amerika legt Turkse ministers sancties op

Amerika legt Turkse ministers sancties op

VS eist vrijlating van dominee Brunson

Koptisch-orthodoxe bisschop dood gevonden in klooster Egypte

Koptisch-orthodoxe bisschop dood gevonden in klooster Egypte

Autoriteiten starten officieel onderzoek naar de dood van bisschop Epiphanius

30 juli 2018

Zo verduurzaam je je kledingkast

11 leuke en makkelijke tips om mee aan de slag te gaan