Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

“Blijf bidden als de bom valt”

Britse koningin had speech al klaarliggen voor Wereldoorlog III

in Nieuws

De Britse regering heeft in 1983 alvast een toespraak geschreven voor het geval er een kernoorlog uit zou breken. “Blijf bidden” en “houd de eenheid”, zou koningin Elizabeth haar onderdanen op het hart hebben gedrukt.

De speech was opgesteld voor een grootschalige oefening, waarin verschillende scenario’s tijdens de Koude Oorlog werden gesimuleerd. De toespraak was geheim, maar is vandaag vrijgegeven, omdat in Groot-Brittanië alle documenten na dertig jaar openbaar worden gemaakt. Het is onbekend of koningin Elizabeth de tekst ooit heeft gezien. De toespraak is in ieder geval nooit opgenomen.
 
Ondanks bevat de tekst veel persoonlijke gedeeltes. Zo ‘noemt’ de koningin ook haar zoon prins Andrew, die op dat moment diende in de Britse marine.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Een eigen gebed

Een eigen gebed

De Bijbel Open met dominee Arie van der Veer

Arie van der Veer

De kracht van een retraite

De kracht van een retraite

Stil worden vergt oefening, deze tips gaan je helpen

Mirjam van der Vegt

5 tips voor christenen tijdens ramadan

5 tips voor christenen tijdens ramadan

Wat kunnen christenen voor moslims betekenen?

islam en... 18 mei 2018

Zij scheidden 50 jaar geleden en trouwden onlangs opnieuw

‘Oma die met opa trouwt, dat klinkt wel een beetje gek’