Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Pamfletten van Maarten Luther gestolen

in Nieuws

Uit het Lutherhaus in Eisenach (Thüringen) zijn drie originele geschriften van de 16de-eeuwse kerkhervormer Maarten Luther (1483-1546) gestolen. De diefstal vond vrijdag tussen 10 en 14 uur plaats. Van de daders is voorlopig nog geen spoor.

(imported body)

Het gaat om drie pamfletten: 'An den Christlichen Adel deutscher Nation' (1520, Aan de christelijke adel van de Duitse natie), 'An die Radherrn aller stedte' (1524, Aan de raadsheren van alle steden) en 'Lutherpredigt, das man Kinder zur Schulen halten soll' (1530, Preek van Luther, dat kinderen onderwezen moeten worden). De waarde van de documenten, die in kijkkasten tentoongesteld waren, wordt op 60.000 euro geraamd.

Het Lutherhaus bevindt zich in Eisenach, een stadje in het westen van de Duitse deelstaat Thüringen, dat vooral bekend staat als de geboorteplaats van Johann Sebastian Bach. Maarten Luther bracht er zijn jeugd door, hoewel hij er niet geboren werd. In 1521 zat hij er een jaar ondergedoken in de Wartburg, waar hij het Nieuwe Testament vanuit het Grieks in het Duits vertaalde.

Bron: Kerknet

 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Meer over

Lees ook

Bijzonder orgel hangt met ducttape aan elkaar

Bijzonder orgel hangt met ducttape aan elkaar

Restauratie Freytag-orgel Warffum gaat bijna half miljoen kosten

Joëlle Post

kerk
Peperdure domineesauto: kritiek in hoogste versnelling

Peperdure domineesauto: kritiek in hoogste versnelling

Pastor uit Pittsburgh rijdt Bentley, terwijl zijn kerk in arme buurt staat

Gert-Jan Schaap

kerk
Superschattig: peuter zingt 'Bless the Lord' in de kerk

Superschattig: peuter zingt 'Bless the Lord' in de kerk

Aanbiddingsleider in de dop

Joëlle Post

kerk

Zo vier je de veertigdagentijd met kinderen

Maak een 'kijktafel' – en 8 andere tips