Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop Icon--girl Icon--boy Icon--cross

"Paleis koning David is hoax"

in Nieuws

Na zeven jaar wroeten weten archeologen in Israel het zeker: het paleis van Koning David is gevonden. "Maar ik geloof geen snars van die ontdekking," zei oudheidkundige Jona Lendering woensdag in Dit is de Dag.

"Dat koning David bestaan heeft staat onomstotelijk vast. Toch is er lang niet genoeg bewijs om vast te stellen dat de recente vondst van het paleis, dertig kilometer van Jeruzalem, echt het paleis van Koning David zou zijn," stelt Lendering.

"Daar zit iets heel anders achter: in het Midden-Oosten wordt een persbericht vaak ingezet als politiek middel." Voor Lendering is het duidelijk dat dit bericht ingezet wordt om de claim op de Joodse staat te versterken: "Het is verontrustend dat de wetenschap zich hiervoor leent. Maar ik vrees dat archeologen het niet eens herkennen als een politiek belang." "Deze mensen zijn niet alleen met geschiedenis bezig, ook het heden speelt een grote rol. Want met deze opgravingen zoeken ze naar bewijs om de claim op het land Israël te kunnen versterken", poneerde de oudheidkundige.

"Het is fantastisch dat er in Israël zulke mooie dingen in de grond worden gevonden. De stelligheid dat het hier om een paleis van koning David gaat, is erg jammer, maar dus wel logisch te verklaren."

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Hoe ‘napalmmeisje’ Kim Phuc toch hoop vond

Hoe ‘napalmmeisje’ Kim Phuc toch hoop vond

'Ik had dood moeten zijn'

Gert-Jan Schaap

Recensie van Shusaku Endo’s eindelijk vertaalde Jezus-boek

Recensie van Shusaku Endo’s eindelijk vertaalde Jezus-boek

‘Meest overtuigende Jezusverhaal’ sinds de Matthäus?

Gert-Jan Schaap

19 september 2018
Vijf Bijbelse handvatten als je gepest wordt

Vijf Bijbelse handvatten als je gepest wordt

Wat zegt de Bijbel over pesten?

Zo verduurzaam je je kledingkast

11 leuke en makkelijke tips om mee aan de slag te gaan