Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Is de Bijbel milieuvriendelijk?

Reinier Sonneveld: 7 Bijbelse redenen om voor het milieu te zorgen

Er zijn verschillende redenen om voor het milieu te zorgen, zoals: verantwoordelijkheid nemen voor latere generaties, weloverwogen eigenbelang en een rechtvaardige behandeling van medelevenden. Er zijn ook specifiek christelijke motieven.

1. God geniet van zijn schepping (Spreuken 8:22-36). Vervuiling doet hem oneer aan. Wie dat herstelt, prijst hem.

2. Milieubederf komt door zonden waarvan we ons moeten bekeren. Bekering moet blijken uit onze daden (Jakobus 2:14-26).

3. Vervuiling is onrecht: ze treft vooral de zwakste mensen, voor wie gelovigen juist moeten opkomen. Milieuherstel beschermt de ‘onaanzienlijken’ (Matteüs 25:31-45), met wie Jezus zich identificeert.

4. Deze aarde is niet van ons, maar we zijn ‘oppassers’ (Lucas 16:1-8): daarom mogen we hem niet uitbuiten, maar moeten in zijn Geest verzorgen.

5. Jezus ging ons voor in dienend leiderschap. Mensen zijn leiders van deze schepping, mogen ‘regeren’ (Genesis 1:28), maar dus niet egocentrisch.

6. Later zal alles hersteld worden (Openbaring 21:1-4). Milieubescherming neemt daar een voorschot op. Zo wijs je elkaar en anderen op Gods diepste bedoelingen.

7. Bovendien hebben onze werken blijvende waarde; ze zullen bewaard blijven (1 Korintiërs 3:9-15). Maar Jezus hield na zijn opstanding nog littekens. Blijkbaar verdwijnen ook de beschadigingen die wij veroorzaken niet zomaar. Zo zijn we geroepen deze aarde geen littekens te bezorgen.

 
Auteur: Reinier Sonneveld

Geschreven door:

Reinier Sonneveld

Theoloog en schrijver

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Nieuw: de Groene Bijbel

Nieuw: de Groene Bijbel

Voor duurzaam leven

Nederlands Bijbelgenootschap brengt Groene Bijbel uit

Nederlands Bijbelgenootschap brengt Groene Bijbel uit

Het Nederlands Bijbelgenootschap brengt dit najaar de eerste Groene Bijbel uit, dat is de Nieuwe Bijbelvertaling (NBV) waarin teksten over natuur en...

Provincie Friesland roept hulp kerken in

Provincie Friesland roept hulp kerken in

Landbouw in de noordelijke provincie moet duurzamer