Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

"God wil niet dat blank en zwart mengen"

De Vijfde Dag: wat is de nog over van de apartheid in Zuid-Afrika?

in Geloven

"Blank woont bij blank en zwart bij zwart en dat is prima zo", zegt een zwarte dame op leeftijd met een glimlach. De meeste inwoners in de sloppenwijken zijn het daar eigenlijk ook wel mee eens. In de blanke dorpen horen we eigenlijk geen andere teksten. Blank en zwart moeten niet mengen, zo heeft God het niet bedoeld.

We hebben in onze rondreis door Zuid-Afrika een dikke duizend kilometer afgelegd. En zien een land dat grotendeels nog is getekend door de apartheidstijd. Toch zijn er wel gemeenschappen waarin blank, zwart en kleurlingen van alle klassen door elkaar heen wonen, maar die worden gezien als sociale experimenten. We bezoeken er één en rijden daarvoor van Kaapstad naar Stellenbosch.

Midden tussen de glooiende heuvels van de wijnstreek Stellenbosch worden tientallen huizen gebouwd. Het is niet toevallig dat Wilhelm Verwoerd hier woont. Hij is een kleinzoon van de bedenker van de apartheid, Hendrik Verwoerd. Alleen nam hij al in de jaren tachtig afstand van het omstreden gedachtegoed. Hij werd zelfs lid van het ANC van Nelson Mandela.

Wilhelm gelooft er heilig in dat zijn gemengde gemeenschap het nieuwe Zuid-Afrika is. Maar hij vertegenwoordigt zeker geen meerderheid. We vragen hem wie de grootste impact heeft gehad op zijn land, Nelson Mandela of zijn Opa? "Mijn opa", zegt hij met een zucht, "en die wonden zijn nog steeds bezig te helen".

Nu de situatie van Nelson Mandela kritiek is, zijn veel blanken bang voor wat er zal gebeuren na het overlijden van Mandela. Verslaggever Koen van Groesen reisde voor De Vijfde Dag naar Zuid-Afrika met de vraag: Is die angst terecht? En welke rol speelt de kerk hierin? 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Vijf BN’ers Op zoek naar God in de Franse stilte

Vijf BN’ers Op zoek naar God in de Franse stilte

Nieuwe serie Op zoek naar God vanaf 7 mei, 21.20 uur, Nederland 3

Wilhelmina werd door God aangeraakt

Wilhelmina werd door God aangeraakt

Tientallen jaren had Wilhelmina Tobben last van een zwaar gevoel, een ‘steen’ in haar buik. Geen arts of psycholoog wist wat er aan de hand was....

Heeft Kim Feenstra God gevonden?

Heeft Kim Feenstra God gevonden?

"Ik geloof dat God in de mens zit"