Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Een positieve ‘hoe-vraag’

Mattijs Vlaardingerbroek over vragen aan God vanuit vertrouwen en gehoorzaamheid.

in Geloven

Het is zondagochtend en weer is het me niet gelukt. De meeste sprekers zijn een paar dagen van te voren klaar met hun verhaal, maar dit wordt mijn zesde spreekbeurt in vier dagen tijd. Last minute voorbereiding dus!

Schildersezel
Ik ga vanmorgen in de dienst op een grote schildersezel al vervend vertellen over het leven van Manoah, de vader van Simsom. Er wordt bij ons namelijk vandaag een babytje opgedragen, die als een van zijn namen Manoah heet. Een half uur voor de dienst weet ik eindelijk wat het thema van de preek gaat worden. Manoah is een van de weinige mensen in de Bijbel die een positieve ‘hoe-vraag’ stelt.

Niet zomaar een gebed
Als zijn onvruchtbare vrouw van de engel te horen krijgt dat ze zwanger gaat worden van een zoon, is Manoah er niet bij. Toch gelooft hij zijn vrouw op haar woord. (Niet iedereen in de Bijbel kan dat zeggen!) Manoah doet iets heel moois als hij dit nieuws krijgt. Hij gaat bidden. Maar het is niet zomaar een gebed. Het is een positieve ‘hoe-vraag’ gebed.

Worsteling
In mijn werk in de wijk kom ik vaak mensen tegen, die worstelen met de negatieve ‘hoe-vraag’. Hoe kan dit nu gebeuren? Hoe kan liefdevolle God dit nu toelaten? Natuurlijk lopen we allemaal weleens tegen deze vraag op. Vanuit verontwaardiging, twijfel, boosheid of zelfs angst, is de negatieve hoe-vraag richting God al snel gesteld. God, hoe kunt U…

Vanuit vertrouwen en gehoorzaamheid|
Manoah stelt echter een heel andere vraag. Hij gelooft zijn vrouw op haar woord. Hij vertrouwt God op Zijn belofte. Hij is nu op zoek naar wijsheid. “Hoe kunnen wij op een goede manier onze zoon gaan opvoeden?”  Dit is een positieve ‘hoe-vraag’ gesteld vanuit vertrouwen en gehoorzaamheid.

Ik weet niet of iemand anders deze ochtend iets aan mijn preek gaat hebben, maar het doet mij zelf goed. Op naar positieve ‘hoe-vragen’!

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Vragen over de heilige Geest

Vragen over de heilige Geest

Vandaag vieren we Pinksteren. Niet iedereen weet tegenwoordig nog wat dat feest inhoudt en betekent. Deze keer zal ik het nog eens op een eenvoudige...

Arie van der Veer

Onze Vader in NBV op 3 punten aangepast

Onze Vader in NBV op 3 punten aangepast

Verbeterde versie voorgelegd aan publiek

bijbel 15 mei 2018
De heilige Geest is er, Altijd!

De heilige Geest is er, Altijd!

De Bijbel Open met dominee Arie van der Veer

Arie van der Veer

Zij scheidden 50 jaar geleden en trouwden onlangs opnieuw

‘Oma die met opa trouwt, dat klinkt wel een beetje gek’