Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Directeur bank Vaticaan stapt op

Aftreden volgt op arrestatie topman bij boekhouding Vaticaan

in Nieuws

De directeur van de bank van het Vaticaan, Paolo Cipriani, en zijn plaatsvervanger, Massimo Tulli, zijn maandag opgestapt. Dit blijkt uit een verklaring van de kerkelijke staat.

Hun aftreden volgt op de arrestatie vorige week van monseigneur Nunzio Scarano (61) een geestelijke en geschorst topman bij de boekhouding van het Vaticaan. Justitie in Italië verdenkt hem ervan dat hij betrokken was bij gesjoemel met grote sommen geld bij de bank van het Vaticaan.

De president van de bank, Ernst von Freyberg, wordt interim-directeur. Daarnaast komt er een nieuwe functie, 'hoofd risicobeheer', met in het takenpakket het bewaken van de naleveving van de financiële regelgeving.

Scarano is gearresteerd samen met een 3 maanden geleden ontslagen agent van een Italiaanse geheime dienst en een financieel tussenpersoon. Ze zouden een vliegtuig met 20 miljoen euro contant geld van Zwitserland naar Italië hebben willen laten vliegen.

Paus Franciscus kondigde vorige week een groot onderzoek aan naar schandalen binnen het Instituut voor Religieuze Werken (IOR), zoals de bank van het Vaticaan officieel heet.

Bron: ANP 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

‘Christenen, doe niet aan yoga!’

‘Christenen, doe niet aan yoga!’

Kerk in India waarschuwt gelovigen geen yoga te beoefenen

Gert-Jan Schaap

kerk 20 april 2018
IJslandse kerk noemt anti-besnijdeniswet ‘Jodenvervolging’

IJslandse kerk noemt anti-besnijdeniswet ‘Jodenvervolging’

‘Weer terug in 1933’

katholieke kerk 19 april 2018
Paus troost huilende jongen en geeft hoopvol antwoord

Paus troost huilende jongen en geeft hoopvol antwoord

‘God was trots op jouw vader’