Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--arrow-down Icon--chevron-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop Icon--girl Icon--boy Icon--cross

Arabische christenen Israël richten partij op

'Zonen van nieuwe Testament' strekken zich uit naar vrede en integratie

in Nieuws

Arabische christenen in Israël hebben een nieuwe politieke partij opgericht, waarmee ze in de toekomst willen deelnemen aan parlementsverkiezingen. Volgens oprichter Bishara Shilyan is de partij noodzakelijk omdat andere Arabische partijen negatief tegenover de Joodse staat staan en een islamitische agenda hebben. Deze partijen zijn volgens Shilyan niet in het belang van de christenen.

De partij, genaamd 'B’nei Brit Hahadasha' (Zonen van het nieuwe Testament) is mede opgericht tegen de achtergrond van de nasleep van de Arabische Lente. Sinds de val van Egyptische president Hosni Mubarak zagen christenen in Israël met zorg aan hoe koptische christenen werden bedreigd en hun priesters werden vermoord. Ook zagen zij hoe kerken het in Syrië moesten ontgelden en hoe islamistische rebellen de sharia aan de christelijke bevolking in veroverde dorpen oplegden.

Door deze ontwikkelingen worden de christelijke Arabieren steeds vaker gevraagd om identiteit te onderscheiden van Israëls bredere Arabische samenleving, die voor ongeveer 90 procent uit moslims bestaat.

De Hebreeuwse naam van de partij kan worden vertaald met 'Zonen van het nieuwe Testament', of 'nieuwe bondgenoten'. Op haar Facebookpagina geeft de partij aan zich in te zetten voor volledige integratie van christenen op alle terreinen, vrede met een democratische Palestijnse staat en buurlanden van Israël en bevordering van toerisme en handel. Ook pleit de partij voor de terugkeer van alle Israëliërs die het land hebben verlaten.

Foto: Facebook 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Fietsend op zoek naar hoop in 'Natascha's beloofde land'

Israël| Fietsend op zoek naar hoop in 'Natascha's beloofde land'

Hoop op vrede Israëli's en Palestijnen? Donderdag, 21.20 uur, NPO 3

Bart van Delen

29 November 2018
Wist je dat deze 10 uitvindingen door Joden zijn gedaan?

televisie| Wist je dat deze 10 uitvindingen door Joden zijn gedaan?

Van jeans en de afstandsbediening, tot WhatsApp en Google

Gert-Jan Schaap

6 November 2018
Christenen bidden in Nijkerk voor Israël

Israël| Christenen bidden in Nijkerk voor Israël

‘We bidden of God Zijn volk wil beschermen’

Mirjam Hollebrandse

16 August 2018