Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop Icon--girl Icon--boy Icon--cross

'Vluchtkerk' wordt 'Vluchtkantoor'

Asielzoekers Vluchtkerk naar leeg kantoor

in Nieuws

"Vandaag hebben wij, de bewoners van de Vluchtkerk, een nieuw onderkomen gevonden. We verblijven nu in een leegstaand kantorencomplex in Amsterdam Slotervaart, nadat we deze middag op straat waren komen te staan." Dat meldt de groep uitgeprocedeerde asielzoekers die de afgelopen tijd in de zogenoemde Amsterdamse Vluchtkerk verbleef. In het gekraakte pand zaten vrijdagavond ongeveer 100 mensen, zei een woordvoeder van de gemeente. Ze hebben geen verblijfspapieren en komen uit onder meer Somalië, Sudan, Ethiopië en Eritrea.

Of de asielzoekers in het pand kunnen blijven is niet zeker. De eigenaar van het pand, de woningcorporatie, zou aangifte van het kraken moeten doen, waarna volgens een procedure op enig moment ontruimd zou kunnen worden. Het pand was niet in gebruik op het moment dat de groep zijn intrek nam.

Normaal leven
De asielzoekers moesten eigenlijk al 8 weken geleden de St. Jozefkerk in West verlaten. Ze kregen echter nog even uitstel. De groep had in september een tentenkamp neergezet in Osdorp om te demonstreren tegen het falende asielbeleid. Nu zetten ze hun protestactie vanuit hun nieuwe onderkomen voort: "We komen op voor onze basisrechten. We zijn hier, we kunnen niet terug naar ons land van herkomst, we kunnen ook niet naar een ander land, en hier mogen we niet blijven. We vragen niet meer dan een ‘normaal leven’."

225 euro
Een groot deel van de groep heeft een envelop gekregen van de gemeente met een bedrag van 225 euro. Hiermee kunnen ze reizen naar vrienden of een advocaat, of beltegoed kopen. Voor ruim 20 mensen die medische zorg nodig hebben, heeft de GGD opvang geregeld.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

'Meer dan de helft Nederlanders niet religieus'

'Meer dan de helft Nederlanders niet religieus'

Gereformeerden het vaakst naar de kerk

Gisteren
Andrew Brunson werd vrijgelaten wegens goed gedrag

Andrew Brunson werd vrijgelaten wegens goed gedrag

President Trump belde zelf met Brunsons advocaat

16 oktober 2018
Pastoor Verkampen en de koffiekan

Pastoor Verkampen en de koffiekan

Blog van Matthijn Buwalda

Matthijn Buwalda

11 oktober 2018