Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

'Vluchtkerk' wordt 'Vluchtkantoor'

Asielzoekers Vluchtkerk naar leeg kantoor

in Nieuws

"Vandaag hebben wij, de bewoners van de Vluchtkerk, een nieuw onderkomen gevonden. We verblijven nu in een leegstaand kantorencomplex in Amsterdam Slotervaart, nadat we deze middag op straat waren komen te staan." Dat meldt de groep uitgeprocedeerde asielzoekers die de afgelopen tijd in de zogenoemde Amsterdamse Vluchtkerk verbleef. In het gekraakte pand zaten vrijdagavond ongeveer 100 mensen, zei een woordvoeder van de gemeente. Ze hebben geen verblijfspapieren en komen uit onder meer Somalië, Sudan, Ethiopië en Eritrea.

Of de asielzoekers in het pand kunnen blijven is niet zeker. De eigenaar van het pand, de woningcorporatie, zou aangifte van het kraken moeten doen, waarna volgens een procedure op enig moment ontruimd zou kunnen worden. Het pand was niet in gebruik op het moment dat de groep zijn intrek nam.

Normaal leven
De asielzoekers moesten eigenlijk al 8 weken geleden de St. Jozefkerk in West verlaten. Ze kregen echter nog even uitstel. De groep had in september een tentenkamp neergezet in Osdorp om te demonstreren tegen het falende asielbeleid. Nu zetten ze hun protestactie vanuit hun nieuwe onderkomen voort: "We komen op voor onze basisrechten. We zijn hier, we kunnen niet terug naar ons land van herkomst, we kunnen ook niet naar een ander land, en hier mogen we niet blijven. We vragen niet meer dan een ‘normaal leven’."

225 euro
Een groot deel van de groep heeft een envelop gekregen van de gemeente met een bedrag van 225 euro. Hiermee kunnen ze reizen naar vrienden of een advocaat, of beltegoed kopen. Voor ruim 20 mensen die medische zorg nodig hebben, heeft de GGD opvang geregeld.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Schrijver Johan Lock te gast in ‘EO Onderweg’

Schrijver Johan Lock te gast in ‘EO Onderweg’

‘Ik ben helemaal klaar met kerken die continu ‘namens God’ praten’

kerk 19 mei 2018
De zondag van een blije kerkganger

De zondag van een blije kerkganger

Blog van Andries Knevel

Andries Knevel

Ook kerken moeten straks voldoen aan de nieuwe privacywet

Ook kerken moeten straks voldoen aan de nieuwe privacywet

Maar zijn ze er wel klaar voor?

Joëlle Post

kerk 18 mei 2018

Zij scheidden 50 jaar geleden en trouwden onlangs opnieuw

‘Oma die met opa trouwt, dat klinkt wel een beetje gek’