Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Geestelijke vast in onderzoek bank Vaticaan

Geestelijke topman bij de boekhouding van het Vaticaan gearresteerd

in Nieuws

Monseigneur Nunzio Scarano, een geestelijke en geschorst topman bij de boekhouding van het Vaticaan, is vrijdag samen met een agent van de Italiaanse geheime dienst en een financieel tussenpersoon gearresteerd. De drie zouden betrokken zijn bij gesjoemel met grote sommen geld bij de bank van het Vaticaan. Dat meldden Italiaanse media vrijdag.

Scarano werd recent geschorst als accountant bij een financiële instelling van het Vaticaan. Dat was wegens een ander onderzoek naar het vermeende witwassen van geld. Scarano, geheim agent Giovanni Zito en tussenpersoon Giovanni Carinzo worden verdacht van corruptie en fraude.

Scarano en Carinzo zouden een vliegtuig met 20 miljoen euro contant geld van Zwitserland naar Italië hebben willen laten vliegen. De tussenpersoon zou 400.000 euro hebben gekregen om 'dekking' te regelen voor de vlucht, meldde het Italiaanse persbureau ANSA. Het geld zou van de familie van een vriend van Scarano zijn. Het geld heeft Zwitserland uiteindelijk nooit verlaten, aldus een raadsman van Scarano.

De arrestaties kwamen een dag nadat paus Franciscus een groot onderzoek had aangekondigd naar schandalen binnen het Instituut voor Religieuze Werken (IOR), zoals de bank van het Vaticaan officieel heet.

De bank is de afgelopen tientallen jaren vaak in verband gebracht met duistere praktijken. Door de geheimzinnigheid die om de IOR hangt, zou die zich lenen voor bijvoorbeeld witwassen van zwart geld.

Bron: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Belgische priester doet mee aan 'De Mol'

Belgische priester doet mee aan 'De Mol'

Pieter is priester en deelnemer van populair tv-programma

Tirza van der Graaf

katholieke kerk
Een unicum: Donald Duck gaat naar de kerk

Een unicum: Donald Duck gaat naar de kerk

Duck-fan en cultuurtheoloog Frank Bosman is aangenaam verrast

Gert-Jan Schaap

kerk
‘God is Jong’: nieuw boek van de paus, voor jongeren

‘God is Jong’: nieuw boek van de paus, voor jongeren

“Een moedige, intieme en gedenkwaardige dialoog,” belooft de uitgever

Gert-Jan Schaap

christelijke...

Hoor jij in de stilte ook iets anders?

De '90 seconden' van Dominee Baardmans