Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop Icon--girl Icon--boy Icon--cross

"Fundamentalist heeft psychische hulp nodig"

Neurowetenschapper: "Fundamentalisme is mogelijk aandoening"

in Nieuws

Een Britse neurowetenschaper beweert dat fundamentalisme 'op termijn' gediagnosticeerd wordt als een psychische aandoening. De wetenschapper Kathleen Taylor vertelde dit vorig weekend tijdens het Hay Literary Festival in Wales.

Taylor stelt dat iemand die radicaliseert en bijvoorbeeld een sektarische ideologie aanhangt niet meer geheel uit vrije wil handelt, maar als iemand die psychische hulp nodig heeft. Taylor denkt niet alleen aan “voor de hand liggende kandidaten als radicale moslims”, maar ook aan ouders die geloven dat ze hun kinderen moeten slaan. 

De visie van de neurowetenschaper zorgt voor behoorlijk wat kritiek. In het dagblad Trouw reageert godsdienstpsychologe Joke van Saane: “Gaan we straks echt fundamentalisten genezen?” “Fundamentalisten zijn helemaal niet gek, ze hebben juist alles prima op een rijtje. Dankzij hun strenge overtuigingen hebben ze veel zekerheid.”

Ook Hijme Stoffels, godsdienstsocioloog aan de VU, verwacht weinig heil van de psychiatrische aanpak. “We kunnen niet objectief vaststellen dat aanhangers van een bepaalde ideologie geestelijk afwijken. Dergelijke 'diagnose' heeft vaak een politieke agenda.”

Bekijk hieronder de video waar Taylor haar theorie uitlegt aan de hand van haar boek "Brainwashing: The Science of Thought Control".

 

<iframe src="http://www.youtube.com/embed/80xKMuA3gKo?rel=0" frameborder="0" width="420" height="315"></iframe>

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

EO en Jesus.net organiseren hackathon

EO en Jesus.net organiseren hackathon

Binnen 48 uur een idee uitwerken tot een functioneel concept

9 oktober 2018
Beatrice de Graaf openhartig over haar geloof

Beatrice de Graaf openhartig over haar geloof

‘De zegen met open handen ontvangen, is voor mij zo bevrijdend’

Het geheim van Methusalem, Erik Scherder

Prof. dr. Erik Scherder op zoek naar het geheim van Methusalem

Donderdag, 20.25 uur, NPO 2

Mirjam Hollebrandse

6 september 2018