Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Extra vaccinaties om mazelenuitbraak

in Nieuws

Bepaalde groepen kinderen worden binnenkort uitgenodigd voor een extra vaccinatie tegen de mazelen. Dat maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maandag bekend.

Het gaat allereerst om kinderen tussen 6 en 14 maanden die in een gemeente wonen waar de vaccinatiegraad tegen de ziekte onder de 90 procent ligt. Ook worden alle Nederlandse baby's uit die leeftijdsgroep die tot de reformatorische gezindte behoren opgeroepen voor een extra vaccinatie. Het RIVM stuurt de ouders van deze kinderen geen uitnodiging, maar wil hen vooral bereiken via reformatorische familiebladen en het Reformatorisch Dagblad.

Baby's tussen de 6 en 14 maanden lopen een groter risico om de ziekte te krijgen dan andere kinderen. Baby's zijn tot 6 maanden van nature beschermd en krijgen normaal gesproken op de leeftijd van 14 maanden een mazelenprik.

De meeste kinderen in Nederland zijn gevaccineerd tegen de mazelen, maar streng gereformeerden zien daar vanwege hun geloof vaak van af. Vandaar dat de uitbraak zich nu ook juist voordoet in regio's waar de vaccinatiegraad wat lager dan gemiddeld is, de zogenoemde biblebelt. Het is volgens het RIVM waarschijnlijk dat de ziekte zich de komende tijd verder gaat verspreiden; de grootste piek wordt pas over enkele maanden verwacht.

Sinds de uitbraak eind mei begon zijn meer dan 100 mensen ziek geworden.

 

Bron: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

RIVM: "Ruim 20.000 mensen krijgen mazelen"

RIVM: "Ruim 20.000 mensen krijgen mazelen"

VIDEO | Reformatorische kring niet de enige tegen inenten

reformatorisch
Mazelen: “Als ik nou had ingeënt…”

Mazelen: “Als ik nou had ingeënt…”

De Vijfde Dag brengt de mazelen in de biblebelt in kaart

reformatorisch
'Stiekem' inenten in de biblebelt

'Stiekem' inenten in de biblebelt

GGD's in de zogeheten biblebelt enten kinderen 'stiekem' thuis in na schooltijd. Dat meldt het AD. Desondanks stijgt het aantal patiënten met de...

reformatorisch

Hoor jij in de stilte ook iets anders?

De '90 seconden' van Dominee Baardmans