Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Ter Linden: "Geen persoonlijke God"

Ter Linden zegt persoonlijke God vaarwel

in Geloven

Geloven in een persoonlijke God is erg moeilijk in deze tijd. God is meer “het Grote Geweten” geworden. Dat schrijft ds. Carel ter Linden in zijn nieuwe boek: Wat doe ik hier in godsnaam?

Ter Linden is de hofpredikant van de Koninklijke familie. Hij leidde onder meer de huwelijksdienst van koning Willem-Alexander en koningin Máxima en doopte hij de drie prinsesjes. Zijn nieuwe boek gaat over zijn visie op de God van de bijbel en verschijnt op 20 juni.

Carel ter Linden staat al langer bekend als voorvechter van het vrijzinnige protestantisme. In zijn nieuwe boek beschrijft hij wat hij nu eigenlijk nog gelooft. Veel mensen die niet meer geloven of zichzelf agnost noemen komen bij Ter Linden, voor een trouwdienst bijvoorbeeld. Carel ter Linden is steeds meer van die mensen gaan begrijpen en op hen gaan lijken. 

Wat er nog over is van zijn idee over God beschrijft hij in zijn boek: “Het enige wat ik overhoud, waarmee ik, in de geest van het oude Israël, het woord God zou willen verbinden, zijn die krachten die deze wereld van binnenuit in stand houden en het leven mogelijk maken. Liefde, trouw, recht en barmhartigheid. God is het appel om daarnaar te leven, 'het Grote Geweten'."

De Bijbel is voor Ter Linden niet helemaal waardeloos geworden. "Integendeel", schrijft hij: "De Bijbel bevat de sterkste teksten die ik ken. Ze bewaren een diepe levenswijsheid die mij mijn leven lang geraakt heeft."

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Meer over

Lees ook

55 redenen waarom vrouwen moeten (s)preken

55 redenen waarom vrouwen moeten (s)preken

'Omdat een van de beste preken ooit van een vrouw was'

Mirjam Hollebrandse

Friese kerken nu ook online te bekijken

Friese kerken nu ook online te bekijken

Foto's en video's van kerken bij elkaar op één site

kerk 5 juli 2018
‘Atheïstische dominee’ Klaas Hendrikse overleden

‘Atheïstische dominee’ Klaas Hendrikse overleden

‘God bestaat niet, hij gebeurt’

atheïsme 28 juni 2018

Annemarie wordt langzaam blind

‘Ik weet niet goed of mijn ziekte een doornenkroon of een lauwerkrans is’