Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Psychiater over exorcisme

Bart Sonnenschein in 'Dit is de dag'

in Nieuws

Psychiater en oud-katholiek Bart Sonnenschein was te gast in het radioprogramma 'Dit is de dag'. Hij vertelde over de taak van de kerk en psychiater bij exorcisme.

Exorcisme
Deze week ontstond er beroering na een filmpje waarin te zien was hoe de paus een exorcisme gedaan zou hebben op het Sint Pietersplein. Dit werd later weer door het Vaticaan ontkend. Maar niet omdat er in de katholieke kerk eigenlijk geen plaats voor zou zijn, volgens psychiater en oud-katholiek Bart Sonnenschein: "Als je in God gelooft, kun je ook geloven in goede en kwade krachten en identiteiten." De psychiater denkt dat bezetenheid niet altijd slechts een kwestie van 'tussen de oren is', en ziet een rol weggelegd voor de kerk. 'Een psychiater kan vaststellen of iemand een psychische ziekte heeft. Demonen zijn het terrein van de kerk.'

Criterium
Volgens psychiater Bart Sonnenschein is er wel een criterium waarbij je kunt zeggen dat iemand bezeten is. 'Als je verschijnselen ziet die tegen het geloof of Christus ingaan, dan zou je dat het werk van de boze kunnen noemen. Aan de andere kant kan een psychiater ook gewoon vaststellen dat iemand psychisch ziek is terwijl de patiënt denkt dat hij bezeten is. Het loopt soms door elkaar.'

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Kerk op vakantie

Kerk op vakantie

Zoek een kerkdienst vlak bij je vakantieoord (in binnen- en buitenland)

kerk 15 juni 2018
Wanneer ben je een goede burger?

Wanneer ben je een goede burger?

Blog van Tijs van den Brink

Tijs van den Brink

Dominee gedood door krokodil tijdens doopdienst

Dominee gedood door krokodil tijdens doopdienst

Ethiopische dominee aangevallen tijdens plechtigheid

Tirza van der Graaf

kerk 7 juni 2018

Zij scheidden 50 jaar geleden en trouwden onlangs opnieuw

‘Oma die met opa trouwt, dat klinkt wel een beetje gek’