Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Psychiater over exorcisme

Bart Sonnenschein in 'Dit is de dag'

in Nieuws

Psychiater en oud-katholiek Bart Sonnenschein was te gast in het radioprogramma 'Dit is de dag'. Hij vertelde over de taak van de kerk en psychiater bij exorcisme.

Exorcisme
Deze week ontstond er beroering na een filmpje waarin te zien was hoe de paus een exorcisme gedaan zou hebben op het Sint Pietersplein. Dit werd later weer door het Vaticaan ontkend. Maar niet omdat er in de katholieke kerk eigenlijk geen plaats voor zou zijn, volgens psychiater en oud-katholiek Bart Sonnenschein: "Als je in God gelooft, kun je ook geloven in goede en kwade krachten en identiteiten." De psychiater denkt dat bezetenheid niet altijd slechts een kwestie van 'tussen de oren is', en ziet een rol weggelegd voor de kerk. 'Een psychiater kan vaststellen of iemand een psychische ziekte heeft. Demonen zijn het terrein van de kerk.'

Criterium
Volgens psychiater Bart Sonnenschein is er wel een criterium waarbij je kunt zeggen dat iemand bezeten is. 'Als je verschijnselen ziet die tegen het geloof of Christus ingaan, dan zou je dat het werk van de boze kunnen noemen. Aan de andere kant kan een psychiater ook gewoon vaststellen dat iemand psychisch ziek is terwijl de patiënt denkt dat hij bezeten is. Het loopt soms door elkaar.'

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Waarom dit schitterende aanbiddingslied onder vuur ligt

Waarom dit schitterende aanbiddingslied onder vuur ligt

Andrew Peterson biedt excuus aan voor muziekvideo 'Is He worthy?'

Gert-Jan Schaap

kerk
Aanbiddingsleider worden? Daar is een minor voor

Aanbiddingsleider worden? Daar is een minor voor

HKU en CHE lanceren keuzeminor ‘Worshipleader’ in september

Gert-Jan Schaap

kerk
Dit jaar verrijzen 21 nieuwe kerken in Moskou

Dit jaar verrijzen 21 nieuwe kerken in Moskou

‘Ideologische invasie’ Russisch-Orthodoxe Kerk stuit op protest

Gert-Jan Schaap

kerk

Hoor jij in de stilte ook iets anders?

De '90 seconden' van Dominee Baardmans