Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop Icon--girl Icon--boy Icon--cross

Psychiater over exorcisme

Bart Sonnenschein in 'Dit is de dag'

in Nieuws

Psychiater en oud-katholiek Bart Sonnenschein was te gast in het radioprogramma 'Dit is de dag'. Hij vertelde over de taak van de kerk en psychiater bij exorcisme.

Exorcisme
Deze week ontstond er beroering na een filmpje waarin te zien was hoe de paus een exorcisme gedaan zou hebben op het Sint Pietersplein. Dit werd later weer door het Vaticaan ontkend. Maar niet omdat er in de katholieke kerk eigenlijk geen plaats voor zou zijn, volgens psychiater en oud-katholiek Bart Sonnenschein: "Als je in God gelooft, kun je ook geloven in goede en kwade krachten en identiteiten." De psychiater denkt dat bezetenheid niet altijd slechts een kwestie van 'tussen de oren is', en ziet een rol weggelegd voor de kerk. 'Een psychiater kan vaststellen of iemand een psychische ziekte heeft. Demonen zijn het terrein van de kerk.'

Criterium
Volgens psychiater Bart Sonnenschein is er wel een criterium waarbij je kunt zeggen dat iemand bezeten is. 'Als je verschijnselen ziet die tegen het geloof of Christus ingaan, dan zou je dat het werk van de boze kunnen noemen. Aan de andere kant kan een psychiater ook gewoon vaststellen dat iemand psychisch ziek is terwijl de patiënt denkt dat hij bezeten is. Het loopt soms door elkaar.'

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Een meeslepend verhaal

Een meeslepend verhaal

Blog van Annemarie van Heijningen

Annemarie van Heijningen

'Neem je vrienden mee naar de kerk en win een Hummer'

'Neem je vrienden mee naar de kerk en win een Hummer'

Amerikaanse kerk organiseert ludieke wedstrijd

14 augustus 2018
2400 kinderen doen mee met de Zwitserse KidsGames

2400 kinderen doen mee met de Zwitserse KidsGames

Oecumenische olympiade zorgt voor goede relaties tussen kerken

Annemarie wordt langzaam blind

‘Ik weet niet goed of mijn ziekte een doornenkroon of een lauwerkrans is’