Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Overlevenden Holocaust eenzaam en arm in Israël

Metterdaad: Andries Knevel bezoekt Holocaustoverlevenden in Israël

Andries Knevel is voor Metterdaad op bezoek in Israël dat dit jaar 65 jaar bestaat. Op dit moment wonen er zo’n 300.000 overlevenden van de Holocaust. Zoals de 86-jarige Maria uit de Oekraïne. Een kleine, pientere dame die de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog overleefde. Met bevende stem en tranen in haar ogen, vertelt ze Andries wat ze heeft meegemaakt.

“Ze hebben ons opgepakt, mijn moeder, mijn zusje en ik. Daarna zijn we door de rivier gejaagd en schoten ze op ons. Aan de overkant stonden de Duitsers. De mannen uit de dorpen om ons heen werden allemaal afgeslacht. En het dorp daarnaast en het volgende en het volgende en het volgende en het volgende. Mijn moeder werd in een wagon gezet en afgevoerd. Ik heb haar nooit meer gezien...” Maria en haar zusje Bertha komen terecht in een werkkamp waar de situatie zo verschrikkelijk is dat ze de winter niet zou overleven. Maria besluit te vluchten. Wonderlijk genoeg lukt dat. Ze overleeft de oorlog als enige van haar familie.

Verschrikkingen vergeten
Tien jaar geleden besloot ze naar Israël te verhuizen. Ze droomt van een mooie toekomst, maar de werkelijkheid is hard. Ze is eenzaam, spreekt de taal niet en leeft in armoede, net als veel andere Holocaustoverlevenden die naar Israël trokken. 'Helping Hands Coalition' ontfermt zich over deze mensen. Vrijwilligers brengen de ouderen eten en organiseren elke week een gezellige avond. In verschillende steden in Israël zijn er dergelijke 'Warm House' projecten. Hier kunnen ze tot rust komen, de verschrikkingen vergeten en samen genieten van een heerlijke maaltijd.

Bekijk de uitzending

Wilt u graag de arme Holocaustoverlevenden in Israël van een goede maaltijd voorzien en uit de eenzaamheid halen? Kijk op de website van Metterdaad hoe u een gift kunt overmaken.

Geschreven door:

Andries Knevel

Theoloog en schrijver

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Op vakantie naar het Toscane van Israël?

Op vakantie naar het Toscane van Israël?

Dit mag je niet missen!

‘Tel Israël’: nieuw stripboek over 70 jaar Israël

‘Tel Israël’: nieuw stripboek over 70 jaar Israël

'Stripverhaal vindt hopelijk zijn weg in het onderwijs'

Bart van Delen

christelijke... 29 juni 2018
Israëlische organisatie beloond voor hulp Palestijnse kinderen

Israëlische organisatie beloond voor hulp Palestijnse kinderen

Dokter: 'Ik zie geen baby uit Gaza, ik zie een kind'

christelijke... 27 juni 2018

Annemarie wordt langzaam blind

‘Ik weet niet goed of mijn ziekte een doornenkroon of een lauwerkrans is’