Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Oudste Thora-rol ter wereld gevonden

Hoogleraar ontdekt het bij toeval

in Nieuws

Een hoogleraar van de Universiteit van Bologna heeft de oudste bekende Thora-rol ter wereld ontdekt. Hij kwam het bij toeval tegen in de bibliotheek van de Universiteit. Dat meldt de Italiaanse universiteit.

Een bibliothecaris uit de negentiende eeuw zei in 1889 dat de rol dateerde uit de zeventiende eeuw. Maar toen Mauro Perani, professor Hebreeuws aan de universiteit, opnieuw onderzoek deed, kwam de uitslag niet overeen met die van de bibliothecaris. Na koolstofdatering blijkt dat de tekst meer dan 850 jaar geleden opgeschreven kan zijn. Volgens Perani zou het gaan om de oudste Thora-rol ter wereld van ongekende waarde.

De rol van zesendertig meter lang en 64 centimeter breed is van schapenhuid gemaakt en met de hand beschreven in het Hebreeuws. De boeken zijn volgens de oosterse Babylonische traditie geschreven.

De Thora omvat vijf boeken van Mozes. Ze worden gerekend tot de heiligste voorwerpen in het Jodendom en vormen de grondslag van het joodse geloof.

 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Op zoek naar de vergeten volken van het Midden-Oosten

Op zoek naar de vergeten volken van het Midden-Oosten

Van Nablus naar Ninevé: Aflevering 2 bij de Mandeeërs

christendom
Luther spijkerde nooit stellingen aan een kerkdeur

Luther spijkerde nooit stellingen aan een kerkdeur

Nieuwe biografie ontkracht mythes rond kerkhervormer (recensie)

Gert-Jan Schaap

jodendom
Verander de geschiedenis - net als Ester

Verander de geschiedenis - net als Ester

De boodschap van het Joodse Poerimfeest

jodendom

Hoor jij in de stilte ook iets anders?

De '90 seconden' van Dominee Baardmans