Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop Icon--girl Icon--boy Icon--cross

Hoe werkt bekeringstoets IND?

in Mediatips

Een tot het christendom bekeerde asielzoeker wist niet wat Pasen en Pinksteren betekent. De IND besloot hem geen verblijfsvergunning te geven. Jan Vorstenbosch vraagt zich in 'Dit is de Dag' af hoe zo'n procedure werkt.

De Raad van State heeft vorige week bepaald dat de man uit Iran terecht geweigerd is. De man kon de vragen - die zijn opgesteld in samenwerking met kerkelijke instanties en een belangenclub van christelijke asielzoekers - niet naar tevredenheid beantwoorden. Zo zei hij dat hij al in Iran was bekeerd tot het christendom, maar hij kon niet zeggen wie hem had gedoopt of in welke kerk dat was gebeurd. Dat de Iraniër niet alleen op feitelijke vragen geen antwoord wist, maar ook niet op vragen van meer persoonlijke aard, maakte zijn relaas in de ogen van de staatssecretaris ongeloofwaardig. Zijn asielaanvraag werd daarom geweigerd.

Vandaag bespreekt 'Dit is de Dag' met ethicus Jan Vorstenbosch hoe zo'n bekeringsvragenlijst eruit ziet. Vanaf 14.00 uur te beluisteren op Radio 1.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

2Doc: Gangway to a Future – Vluchtelingen redden op zee

2Doc: Gangway to a Future – Vluchtelingen redden op zee

Woensdag, 22.40 uur NPO 2

1 augustus 2018
Immigratiedienst moet bekeerlingen beter behandelen

Immigratiedienst moet bekeerlingen beter behandelen

Staatssecretaris geeft gehoor aan kritiek belangenorganisaties

5 juli 2018
Koffiedrinken met een vluchteling

Koffiedrinken met een vluchteling

Vluchtelingen schenken een 'bakkie' op Wereldvluchtelingendag

20 juni 2018

Zo verduurzaam je je kledingkast

11 leuke en makkelijke tips om mee aan de slag te gaan