Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Hoe werkt bekeringstoets IND?

in Mediatips

Een tot het christendom bekeerde asielzoeker wist niet wat Pasen en Pinksteren betekent. De IND besloot hem geen verblijfsvergunning te geven. Jan Vorstenbosch vraagt zich in 'Dit is de Dag' af hoe zo'n procedure werkt.

De Raad van State heeft vorige week bepaald dat de man uit Iran terecht geweigerd is. De man kon de vragen - die zijn opgesteld in samenwerking met kerkelijke instanties en een belangenclub van christelijke asielzoekers - niet naar tevredenheid beantwoorden. Zo zei hij dat hij al in Iran was bekeerd tot het christendom, maar hij kon niet zeggen wie hem had gedoopt of in welke kerk dat was gebeurd. Dat de Iraniër niet alleen op feitelijke vragen geen antwoord wist, maar ook niet op vragen van meer persoonlijke aard, maakte zijn relaas in de ogen van de staatssecretaris ongeloofwaardig. Zijn asielaanvraag werd daarom geweigerd.

Vandaag bespreekt 'Dit is de Dag' met ethicus Jan Vorstenbosch hoe zo'n bekeringsvragenlijst eruit ziet. Vanaf 14.00 uur te beluisteren op Radio 1.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Stichting Gave wil actie staatssecretaris

Stichting Gave wil actie staatssecretaris

‘Christelijke vluchtelingen onterecht teruggestuurd’

Tirza van der Graaf

vluchtelingen 13 juni 2018
150e wake bij uitzetcentrum voor gedetineerde vluchtelingen

150e wake bij uitzetcentrum voor gedetineerde vluchtelingen

'We willen deze vluchtelingen laten merken dat we ze niet vergeten'

vluchtelingen 5 april 2018
Nog steeds verdrinken mensen voor de kust van Europa

Nog steeds verdrinken mensen voor de kust van Europa

Makers documentaire ‘De deal’ roepen op tot actie

vluchtelingen 21 maart 2018

Zij scheidden 50 jaar geleden en trouwden onlangs opnieuw

‘Oma die met opa trouwt, dat klinkt wel een beetje gek’