Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Geroofde monstrans terug in Catharijneconvent

in Mediatips

De monstrans die eind januari werd geroofd uit Museum Catharijneconvent in Utrecht, is vanaf 21 mei weer te zien in het museum. Het kostbare altaarstuk is gerestaureerd, maar een van de sierstukken is niet teruggevonden.

De politie had de drie vermoedelijke daders binnen drie weken na de roof te pakken. De geroofde monstrans lag in lappen verpakt in de achterbak van een auto. Het altaarstuk bleek beschadigd te zijn en er misten enkele onderdelen.

Een van de aangehouden mannen kwam op klaarlichte dag het museum binnen, rende naar de Schatkamer en gooide daar de vitrine om waarin de monstrans stond. Hij had daarna veel moeite om het omvangrijke voorwerp mee te nemen op zijn vlucht, zodat het kunstwerk beschadigingen opliep.

Metaalrestaurator Michiel Langeveld uit Amsterdam, die onder andere ook voor Paleis Het Loo werkt, heeft het kunstwerk uit de 18de eeuw schroefje voor schroefje uit elkaar gehaald en hersteld, meldde het museum.

De monstrans, een vergulde stralenkrans ingelegd met diamanten en edelstenen, is eigendom van de parochie van de Heilige Drie-Eenheid in Amsterdam. Die gaf het religieuze kunstwerk in 2008 in langdurig bruikleen aan het Catharijneconvent. Het museum is "heel blij'' dat de parochie het object opnieuw aan het museum heeft toevertrouwd, zei een woordvoerster dinsdag.


Bron & foto: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

‘Christenen, doe niet aan yoga!’

‘Christenen, doe niet aan yoga!’

Kerk in India waarschuwt gelovigen geen yoga te beoefenen

Gert-Jan Schaap

kerk 20 april 2018
IJslandse kerk noemt anti-besnijdeniswet ‘Jodenvervolging’

IJslandse kerk noemt anti-besnijdeniswet ‘Jodenvervolging’

‘Weer terug in 1933’

katholieke kerk 19 april 2018
Paus troost huilende jongen en geeft hoopvol antwoord

Paus troost huilende jongen en geeft hoopvol antwoord

‘God was trots op jouw vader’

Zij scheidden 50 jaar geleden en trouwden onlangs opnieuw

‘Oma die met opa trouwt, dat klinkt wel een beetje gek’