Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

VIDEO | Andries memoreert oud-bisschop Tiny Muskens

"Inzet voor allerarmsten verdient navolging"

Na het bericht van het overlijden van oud-bisschop Tiny Muskens, druppelen vandaag de reacties binnen in de media. "Muskens was een man met een grote bewogenheid voor de armen", zegt bijvoorbeeld huidig bisschop Jan Liesen van Breda. "Velen kenden hem en konden op hem rekenen." Ook EO-presentator Andries Knevel heeft Muskens verschillende keren ontmoet. Lees hier zijn in memoriam.

"Verschillende malen heb ik bisschop Tiny Muskens in het programma Het Elfde Uur mogen ontvangen. En daarnaast heb ik een paar keer aan een debat mogen deelnemen waaraan hij ook deelnam.

Vanaf mijn eerste ontmoeting begreep ik dat Tiny Muskens een zachtaardig, maar ook heel originele man was. Al voor de uitspraak over "het brood stelen", had hij de naam 'onafhankelijk en soms eigenwijs" te zijn. Door die onafhankelijkheid was hij een graag geziene gast voor een talkshow. 

Mijn ervaring met hem is, dat hij je welwillend en begrijpend aankeek, met een ogenschijnlijk onschuldige blik, maar dat hij heel goed wist, wat hij wel en wat hij niet wilde zeggen. Een onafhankelijk denker. En dus een geziene gast.

Hij praatte ook niet met je mee, maar formuleerde zorgvuldig zijn eigen punt, en liet zich in een interview niet gauw van de wijs brengen. Het is daarom jammer dat hij al op relatief jonge leeftijd gezondheidsklachten kreeg, waaronder een toenemende doofheid, waardoor hij beperkt werd in zijn publieke optredens. Mijn laatste ervaring was een paneldebat in Middelburg, waaraan hij niet meer volledig kon deelnemen, vanwege zijn toenemende doofheid.

Ik heb Tiny Muskens leren kennen als een diepgelovige man, met een enorme betrokkenheid op de minder bedeelden in deze wereld. Of dat nu in ons eigen land was, of in de door hem zo geliefde 'Derde Wereld'.

Die inzet voor allerarmsten verdient navolging."


Bekijk een fragment uit Het Elfde Uur uit 2001 met bisschop Muskens:

Geschreven door:

Andries Knevel

Theoloog en schrijver

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

De paus en de postzegel

De paus en de postzegel

Hoe vier je de oecumene?

kerk
‘Deze paus heeft mij erg in verwarring gebracht’

‘Deze paus heeft mij erg in verwarring gebracht’

Andries Knevel presenteert 'In de ban van de Paus'

Andries Knevel

paus
Andries Knevel komt op voor paus in RTL Late Night

Andries Knevel komt op voor paus in RTL Late Night

Andries Knevel zat gisteravond aan tafel bij RTL Late Night om te vertellen over zijn nieuwe programma 'In de ban van de paus'. "De Rooms-Katholieke...

Andries Knevel

paus

Hoor jij in de stilte ook iets anders?

De '90 seconden' van Dominee Baardmans