Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Paus strenger tegen misbruik door priesters

Franciscus wil vertrouwen in kerk herstellen

in Nieuws

Paus Franciscus heeft vrijdag opgeroepen om harder op te treden tegen seksueel misbruik door priesters in de Rooms-Katholieke Kerk. De paus deed dat tijdens een ontmoeting met aartsbisschop Gerhard Müller, het hoofd van de Congregatie voor de Geloofsleer, die waakt over de zuiverheid van het geloof.

Deze congregatie leidt binnen de RK-Kerk de strijd tegen seksueel misbruik. Alle gevallen moeten daar worden gemeld. De paus zei dat het van groot belang is om seksueel misbruik van kinderen door priesters aan te pakken om het vertrouwen in de kerk te herstellen.

De kersverse paus wordt geconfronteerd met diverse schandalen uit het verleden, waaronder het seksueel misbruik.

De crisis over het misbruik in de RK-Kerk begon in 2002 in de Amerikaanse stad Boston, nadat de media daar waren gaan berichten over seksueel misbruik van vooral vrouwen en kinderen door priesters en anderen in dienst van de kerk. Priesters die seksueel misbruik hadden gepleegd, werden systematisch overgeplaatst van parochie naar parochie. Vanaf dat moment heeft de kerk in verschillende landen richtlijnen opgesteld om het misbruik tegen te gaan.

Veel slachtoffers vinden dat er nog veel onderzocht moet worden op het gebied van seksueel misbruik door priesters. Zij willen dat meer bisschoppen die gevallen van misbruik hebben genegeerd, alsnog ter verantwoording worden geroepen.


Bron: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Wordt abortus legaal in het geboorteland van de paus?

Wordt abortus legaal in het geboorteland van de paus?

‘Abortus ligt hypergevoelig’

Gert-Jan Schaap

ethisch dilemma 13 juni 2018
Italiaanse priester vindt € 36.000 in biechtstoel

Italiaanse priester vindt € 36.000 in biechtstoel

Achtergelaten door een genereuze weldoener, of door een crimineel met spijt?

katholieke kerk 11 juni 2018
Kerk van kardinaal Wim Eijk sluit de deuren

Kerk van kardinaal Wim Eijk sluit de deuren

Utrechtse kathedraal kreeg financiën niet rond

katholieke kerk 30 mei 2018

Zij scheidden 50 jaar geleden en trouwden onlangs opnieuw

‘Oma die met opa trouwt, dat klinkt wel een beetje gek’