Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--arrow-down Icon--chevron-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop Icon--girl Icon--boy Icon--cross

Zwarte rook: nog geen paus

Duizenden mensen op St. Pietersplein in afwachting van eerste stemming

in Nieuws

De kardinalen hebben zoals verwacht in hun eerste stemming nog geen nieuwe paus gekozen. De rook die dinsdagavond uit de schoorsteen van de Sixtijnse Kapel kwam, was zwart.

Vandaag stemt het conclaaf maximaal vier keer. Bij het vorige conclaaf, in april 2005, werd de Duitser Joseph Ratzinger (paus Benedictus XVI) na vier stemrondes gekozen. In 1978 waren acht stemrondes nodig voordat de Pool Karol Wojtyla (paus Johannes Paulus II) tot paus werd gekozen.

Op het St. Pietersplein in Rome hadden zich dinsdagavond duizenden mensen verzameld om het resultaat af te wachten van de eerste stemming in het conclaaf.

Pinksterlied
Voordat de deuren van het conclaaf dichtgingen, zongen de 115 stemgerechtigde kardinalen het bekende pinksterlied Veni Creator Spiritus (Kom Schepper Geest) en legden zij met de hand op de Bijbel de eed af waarin zij geheimhouding beloven. Daarna moesten allen die niet mee mogen stemmen, de ruimte verlaten. Het ging om tientallen personen.

Gebed
Emeritus paus Benedictus XVI volgt de verkiezing van zijn opvolger in gebed. Dat heeft de woordvoerder van het Vaticaan dinsdag gezegd. Benedictus ging op de dag van zijn vertrek eind februari naar het pauselijk zomerverbijf in Castel Gandolfo en laat zich door zijn secretaris Georg Gänswein op de hoogte stellen van wat er in het Vaticaan gebeurt.

Benedictus is "met ons, rustig maar ten diepste verbonden en geheel bewust met ons allen in gebed", zei de woordvoerder. Gänswein woonde dinsdag in de St. Pieter de mis bij waarin de 115 kiesgerechtigde kardinalen baden voor de zegen van de Heilige Geest over het conclaaf. Hij heeft meegeholpen met de voorbereiding van het conclaaf en zal net als andere niet-stemmers de Sixtijnse Kapel voor het begin van iedere stemming hebben verlaten.


Bron: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Gratis medische verzorging voor armen in Rome

Gratis medische verzorging voor armen in Rome

Paus gaat met 3000 daklozen aan tafel

13 november 2018
Paus Franciscus staat open voor een bezoek aan Noord-Korea

Paus Franciscus staat open voor een bezoek aan Noord-Korea

‘We moeten nog nadenken over de voorwaarden’

23 oktober 2018
Kim Jong-un nodigt paus uit voor bezoek Noord-Korea

Kim Jong-un nodigt paus uit voor bezoek Noord-Korea

Meest gesloten land nooit eerder door paus bezocht

9 oktober 2018