Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Televisieserie 'The Bible' kijkcijferhit in VS

"God was aan het werk gisteravond"

in Mediatips

"God was aan het werk gisteravond." Zo reageert maker Roma Downey op de overweldigende kijkcijfers voor 'The Bible', een vijfdelige televisieserie over de bekendste bijbelverhalen. Afgelopen zondag ging de serie in premiere op de Amerikaanse zender History Channel en werd de eerste aflevering door 14,8 miljoen Amerikanen bekeken. Dat maakt 'The Bible' meteen het best bekeken tv-programma van het jaar in de VS.

Roma Downey en haar man Mark Burnett kwamen vier jaar tijdens een kop thee bij het ontbijt op het idee voor de Bijbelserie. Burnett had een documentaire gezien over de Bijbel met een negatieve ondertoon. Burnett: "Toen ik dat zag dacht ik: waarom zou ik niet een mooie serie over de Bijbel gaan maken, waarin ik de Bijbelverhalen gewoon voor zich laat spreken?" De rest is geschiedenis. Na maandenlange opnames in Marokko, montages in Londen en PR-reizen door de VS kunnen de Amerikanen zich vergapen aan vijf delen van twee uur, met verhalen als de ark van Noach, de uittocht en het leven van Jezus.

Zich vergapen - dat is ook precies wat de Amerikanen doen. De eerste uitzending van afgelopen zondag leverde overwegend positieve reacties op via Twitter. Ook de van christelijke leiders laten hun waardering merken. "Ik heb zo'n beetje elke Bijbelfilm gezien de afgelopen 50 jaar, dit is verreweg de beste", reageert bijvoorbeeld Rick Warren, Amerikaanse predikant en schrijver van christelijke boeken.

Allesoverheersende boodschap
Met de serie hoopt Burnett te laten zien dat de Bijbel geen verzameling van onsamenhangende verhalen is. "In plaats daarvan willen we laten zien hoe het Oude Testament naadloos aansluit op het Nieuwe Testament. Hoe ze één ingrijpend verhaal zijn met één grootse allesoverheersende boodschap: God houdt van ieder van ons alsof we de enige op de wereld zijn."

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Verzegeld met de Heilige Geest

Verzegeld met de Heilige Geest

De Bijbel Open met dominee Arie van der Veer

Arie van der Veer

Trouwteksten: de mooiste Bijbelteksten voor je trouwkaart

Trouwteksten: de mooiste Bijbelteksten voor je trouwkaart

De Bijbel over liefde en huwelijk

Arianne Ramaker

Biblejournaling: zó beleef je Bijbelteksten creatief

Biblejournaling: zó beleef je Bijbelteksten creatief

Inspiratie voor creatieve stille tijd met God

Arianne Ramaker

Annemarie wordt langzaam blind

‘Ik weet niet goed of mijn ziekte een doornenkroon of een lauwerkrans is’