Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Paus officieel in functie geïnstalleerd

in Nieuws

Politieke en religieuze leiders wonen dinsdagochtend in de St. Pietersbasiliek de inauguratie bij van paus Franciscus. De nieuwe paus krijgt het pallium (een soort stola) omgelegd. Ook wordt hem de vissersring aangereikt. Alle kardinalen zullen hem trouw beloven.

De Argentijnse kardinaal Jorge Mario Bergoglio werd woensdag onverwacht tot paus gekozen. Hij is de eerste Zuid-Amerikaan en jezuïet die het hoogste ambt binnen de Rooms-Katholieke Kerk bekleedt. Volgens de officiële lijst van het Vaticaan is hij de 266e paus sinds het begin van de kerk in de eerste eeuw.

Onder degenen die de dienst bijwonen, is de Argentijnse president Cristina Fernández de Kirchner, met wie de paus als aartsbisschop van Buenos Aires de laatste jaren in aanvaring is gekomen over onder meer het sociaal-economisch beleid en de legalisering van het homohuwelijk. Ook kroonprins Felipe van Spanje en zijn vrouw en de Zimbabwaanse president Robert Mugabe zijn in de basiliek in het Vaticaan aanwezig.

Prins Willem-Alexander, de uit Argentinië afkomstige prinses Máxima en premier Mark Rutte wonen namens de Nederlandse regering de inauguratie bij. Kardinaal Wim Eijk, de aartsbisschop van Utrecht, en bisschop Frans Wiertz van Roermond vertegenwoordigen de Nederlandse RK-Kerk.

 

Bron & foto: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Wordt abortus legaal in het geboorteland van de paus?

Wordt abortus legaal in het geboorteland van de paus?

‘Abortus ligt hypergevoelig’

Gert-Jan Schaap

ethisch dilemma 13 juni 2018
Italiaanse priester vindt € 36.000 in biechtstoel

Italiaanse priester vindt € 36.000 in biechtstoel

Achtergelaten door een genereuze weldoener, of door een crimineel met spijt?

katholieke kerk 11 juni 2018
Kerk van kardinaal Wim Eijk sluit de deuren

Kerk van kardinaal Wim Eijk sluit de deuren

Utrechtse kathedraal kreeg financiën niet rond

katholieke kerk 30 mei 2018

Zij scheidden 50 jaar geleden en trouwden onlangs opnieuw

‘Oma die met opa trouwt, dat klinkt wel een beetje gek’