Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Paus: "Blijf kruis dragen"

Paus draagt eerste mis op

in Nieuws

De Rooms-Katholieke Kerk moet dichtbij zijn wortels blijven. Dat zei paus Franciscus donderdag tijdens een mis in de Sixtijnse kapel in aanwezigheid van de 114 kardinalen die hem woensdag kozen. Het was de eerste mis die hij opdroeg als paus. De mis markeerde tegelijkertijd de afsluiting van het conclaaf. "We moeten de moed hebben om in de aanwezigheid van God te lopen en Zijn kruis te dragen."

Als de kerk zijn werkelijke missie vergeet, dan wordt het niet meer dan een "meelevende" hulporganisatie, waarschuwde de Argentijn. "Dan zijn we werelds. Dan kunnen we bisschoppen, kardinalen of Paus zijn, maar we zijn niet langer discipel van de Heer."

Van het volk
Franciscus sprak in een losse stijl met korte zinnen, iets dat hem tot nu toe kenmerkt. In sommige commentaren wordt hij 'de paus van het volk' genoemd. Hij nam woensdagavond de bus met kardinalen en liet de pauselijke limousine ongebruikt. Donderdag sprak hij in Rome met voorbijgangers op straat en ging zijn bagage halen in een hotel van de kerk in de Via della Scrofa op de linkeroever van de rivier de Tiber. Hij betaalde er de hotelrekening zelf. Hij verblijft nu nog in het relatief nieuwe gastenverblijf in Vaticaanstad, het Domus Sanctae Marthae, omdat het pauselijke appartement nog naar zijn naar verluidt bescheiden wensen moet worden ingericht.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Rappende priester Sweet Paul

Keniaanse katholieke kerk schorst rappende priester

‘Ik breng jongeren naar Christus’

katholieke kerk 27 juni 2018
Wordt abortus legaal in het geboorteland van de paus?

Wordt abortus legaal in het geboorteland van de paus?

‘Abortus ligt hypergevoelig’

Gert-Jan Schaap

ethisch dilemma 13 juni 2018
Italiaanse priester vindt € 36.000 in biechtstoel

Italiaanse priester vindt € 36.000 in biechtstoel

Achtergelaten door een genereuze weldoener, of door een crimineel met spijt?

katholieke kerk 11 juni 2018

Annemarie wordt langzaam blind

‘Ik weet niet goed of mijn ziekte een doornenkroon of een lauwerkrans is’