Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Mannen en opwekkingsliederen een onmogelijke combinatie?

Aanbiddingsliederen boren vrouwelijke emoties aan, vindt Tijs van den Brink

"Opwekkingsliedjes zijn niet voor mannen": EO-presentator Tijs van den Brink poneerde deze stelling een paar weken geleden in EO-Visie. Nu verdedigt hij zijn stelling voor EO-Magazine en neemt hij het op tegen aanbiddingsleider Kees Kraayenoord.

"In dit soort aanbiddingsliederen worden emoties aangeboord die aansluiten bij het vrouwelijke gevoelsleven," schreef Tijs destijds in Visie. "Nu is daar helemaal niets mis mee, maar ik ben een man. Dus is het heel logisch dat ik niet zo van Opwekking houd." Op zijn Visie-column kwamen reacties van vrolijke mannen die eindelijk herkenning vonden, maar ook van verblufte mannen - zoals Kees Kraayenoord in bovenstaand filmpje ("hoezo niet voor mannen?").

Geen mannelijke lover
Tijs deed deze ontdekking na het lezen van een internationaal onderzoek en het Amerikaanse boek 'Why men hate going to church' (Waarom mannen een hekel hebben aan naar-de-kerk-gaan, red.). "De kerk heeft iets dat mannen afschrikt", betoogt David Murrow, de schrijver van het boek. Eén van de tegenvallers die ze opdoen bij de kerk, zijn volgens hem de liederen - en dan in het bijzonder het tempo in combinatie met de teksten. "Sommige songs bevatten teksten over liefde die ongemakkelijk zijn voor mannen. De Bijbel gebruikt zulke termen niet. De mannen in de Bijbel hielden van God, maar ze waren nooit verliefd op hem. Mannen zoeken een mannelijke leider, geen mannelijke lover."

Van hoofd naar hart
Volgens schrijver Murrow is de kerk anno nu te vrouwelijk. Hij ziet een groot verschil met de Amerikaanse hymns van vroeger en de worship van nu: "Het doel van de aanbidding is een meter gedaald - van het hoofd naar het hart. Voor het tijdperk van de worship zongen christenen over God. De nieuwe liederen worden vooral gezongen tót God. Het lijkt een subtiel verschil, maar het verandert compleet hoe de aanbidders zich verhouden tot de Almachtige."

Ook meediscussiëren? Reageer onder dit artikel of breng je stem uit bij EO Magazine.

Geschreven door:

Tijs van den Brink

Journalist en presentator

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Michael W. Smith geeft concert in Nederland

Michael W. Smith geeft concert in Nederland

Wegens succes extra concert aangekondigd

Joëlle Post

christelijke... 19 juli 2018
Politiechef playbackt 'I can only imagine'

Politiechef playbackt 'I can only imagine'

Hit van MercyMe massaal bekeken op Facebook

christelijke... 18 juli 2018
Christelijke muziek tijdens je vakantie

Deze christelijke muziek maakt je vakantie onvergetelijk

Strand, bos, stad of bergen: voor elke bestemming een liedje

Pieter-Jan Rodenburg

christelijke... 11 juli 2018

Annemarie wordt langzaam blind

‘Ik weet niet goed of mijn ziekte een doornenkroon of een lauwerkrans is’