Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Gospelsong inspiratie voor nieuw koningslied?

Koningslied lijkt sterk op '10.000 Reasons' van Matt Redman

in Nieuws

Componist John Ewbank gaat het koningslied componeren, het lied dat op 30 april in het kader van de troonswisseling gezongen gaat worden. Gister bracht hij alvast de eerste tonen van de melodie in De Wereld Draait Door ten gehore. Maar wat blijkt? Die eerste noten klinken veel christelijke kijkers al bekend in de oren. Op 3FM vertelt Ewbank dat hij meteen na de uitzending al veel reacties kreeg dat zijn stuk sprekend lijkt op het lied '10.000 Reasons' van de Britse christelijke zanger Matt Redman.

"Ik zit al jarenlang met deze melodie in mijn hoofd," vertelde Ewbank in de uitzending. "Het dient een groter ding, iets koninklijks." Na beschuldigingen van plagiaat kon de componist afgelopen nacht niet slapen en is hij direct op zoek gegaan naar zijn eerste versie, die hij naar eigen zeggen in 2005 op zijn computer heeft opgeslagen onder de naam 'Bea'. Inmiddels heeft Ewbank toegegeven dat zijn lied inderdaad veel lijkt op 10.000 Reasons. "Maar mijn stuk dateert uit 2005," twittert John. Ik vond daar gister gelukkig de mp3 nog van."

Vanavond is John opnieuw aanwezig bij De Wereld Draait Door en reageert hij op de commotie.

John Ewbank legt uit op 3FM

10,000 Reasons van Matt Redman

Matt Redman - 10,000 Reasons (Bless the Lord)

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Het verhaal achter het lied 'Reckless Love'

Het verhaal achter het lied 'Reckless Love'

‘Het woord roekeloos beschrijft de manier waarop God ons beschermt’

Joëlle Post

christelijke... 15 juni 2018
Zo werden deze bekende Opwekkingsliederen bedacht

Zo werden deze bekende Opwekkingsliederen bedacht

De tekstschrijvers van 'Abba Vader', 'Jezus alleen' en 'Er is een dag' over hun lied

Opwekking 12 juni 2018
‘Er rust genade op dat lied’

‘Er rust genade op dat lied’

Tekstschrijver Hans Maat schreef 'Ik zal er zijn'

Reinald Molenaar

Zij scheidden 50 jaar geleden en trouwden onlangs opnieuw

‘Oma die met opa trouwt, dat klinkt wel een beetje gek’