Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--arrow-down Icon--chevron-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop Icon--girl Icon--boy Icon--cross

Conclaaf voor verkiezing paus begint dinsdag

kardinalen komen bij elkaar

in Christelijk Nieuws

Het conclaaf voor de verkiezing van een nieuwe paus als opvolger van Benedictus XVI begint dinsdagmiddag. Dat hebben de 115 kardinalen die deelnemen aan de verkiezing van de nieuwe paus vrijdag besloten. Op de ochtend voordat het conclaaf begint, komen de kardianalen bijeen voor een mis in de Sint-Pietersbasiliek.

De afgelopen dagen arriveerden de kardinalen die mogen meedoen aan deze verkiezing, in het Vaticaan. Aan het conclaaf mogen alleen kardinalen meedoen die nog geen 80 jaar oud zijn. De Vietnamees Jean-Baptiste Pham Minh Mân kwam donderdagavond als laatste aan. Door zijn aanwezigheid kon worden besloten om het conclaaf eerder te laten beginnen. Aanvankelijk stond het begin van de eigenlijke pausverkiezing namelijk nog voor 15 maart op de agenda.
De RKK heeft vrijdag bekendgemaakt het conclaaf te zullen volgen met een dagelijks Pausjournaal. Het programma duurt tot de nieuwe paus bekend is. Het conclaaf van kardinalen kan uren duren, maar ook maanden of zelfs jaren. Toch hoopt het Vaticaan hoopt dat er snel witte rook uit de schoorsteen komt, zodat er nog voor Pasen (31 maart en 1 april) een nieuwe paus is.

Pausjournaal
Terwijl de kardinalen in Rome bijeen zijn om een nieuwe paus te kiezen, zendt de rooms-katholieke omroep RKK dagelijks een speciaal Pausjournaal uit. De eerste aflevering is dinsdag. Die dag begint het conclaaf. Dat heeft de RKK vrijdag bekendgemaakt. Het Pausjournaal wordt gepresenteerd door Leo Fijen. Verslaggever Wilfred Kemp is in Rome om het conclaaf te volgen.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons