Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

ChristenUnie: meer geld nodig voor hulp Syrië

in Nieuws

Nederland zou particuliere hulporganisaties die in Syrië werken in gebieden die niet meer onder controle zijn van president Bashar al-Assad, met meer geld moeten ondersteunen. Dat stelt Joël Voordewind, Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie, vrijdag na een bezoek aan het grensgebied tussen Syrië en Turkije.

"Er zijn zo veel mensen die nu niet door hulpverleners worden bereikt. Artsen zonder Grenzen en stichting Vluchteling steken hun nek uit om in deze moeilijke gebieden hun werk te doen, omdat de VN er niet mag komen. Die partijen zouden we beter moeten ondersteunen'', aldus Voordewind.

Hij noemt de situatie in het grensgebied schrijnend. Aan de Turkse zijde van de grens is de opvang van vluchtelingen volgens Voordewind goed geregeld, hoewel de kampen veelal vol zitten. Maar mensen die in Syrië aan de grens verblijven, hebben het een stuk minder goed. "Daar schreeuwen de vluchtelingen nog altijd om hulp.''

Ondertussen vragen de rebellen van het Vrije Syrische Leger de internationale gemeenschap om wapens. "Zij zeggen: geef ons liever kogels dan brood. Maar dat is zeer problematisch'', aldus Voordewind. De rebellen werken ook samen met radicalere bewegingen, die daardoor de wapens eveneens in handen kunnen krijgen. "Het is te gecompliceerd om nu wapens te leveren aan de oppositie, want dé oppositie bestaat hier niet'', zegt de politicus.

Op Tweede Paasdag presenteren Tijs van den Brink en Jeroen Pauw live vanuit Amsterdam het gezamenlijke VARA/EO-programma ‘S.O.S. Syrië!’, een informatief programma met aandacht voor de hulpverlening door de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) in Syrië. Met studiogesprekken en reportages ter plaatse.

 

‘S.O.S. Syrië!’ is op Tweede Paasdag, 1 april, van 20.15 tot 21.55 uur te zien bij de EO/VARA op Nederland 2.

 

Bron & foto: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Koffiedrinken met een vluchteling

Koffiedrinken met een vluchteling

Vluchtelingen schenken een 'bakkie' op Wereldvluchtelingendag

vluchtelingen 20 juni 2018
'Nacht van de Vluchteling': wandelaars halen veel geld op

'Nacht van de Vluchteling': wandelaars halen veel geld op

Dit heb je dit weekend gemist op tv en radio (week 25)

Bart van Delen

christelijke... 18 juni 2018
Stichting Gave wil actie staatssecretaris

Stichting Gave wil actie staatssecretaris

‘Christelijke vluchtelingen onterecht teruggestuurd’

Tirza van der Graaf

vluchtelingen 13 juni 2018

Zij scheidden 50 jaar geleden en trouwden onlangs opnieuw

‘Oma die met opa trouwt, dat klinkt wel een beetje gek’