Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

BLOG | Vraag het aan de jongeren zelf!

Blog van jongerenwerker André Maliepaard

in Geloven

Veel van mijn vorige blogs gaan over het doorgeven van het geloof aan jongeren. Maar laten we het eens aan de jongeren zelf vragen. Wat helpt hen en wat helpt hen niet? Ik vroeg het aan Bart die al in eerdere blogs wordt genoemd.

André: Hé Bart. Zoals je weet schrijf ik elke week een blog voor de EO over het doorgeven van het geloof aan jongeren. Ik heb je inmiddels al een paar keer genoemd in deze blog, dus dacht ik: wat zou jij eigenlijk antwoorden op die vraag. Hoe kunnen we het geloof aan jou doorgeven bijvoorbeeld?

Bart: Het geloof doorgeven aan kinderen is anders dan aan volwassenen. Zeker omdat als een kind je niet meer mag, ze ook niet naar je luisteren. Ik krijg inzicht in het geloof niet via kerkdiensten. Ik leer dingen over het geloof op school of met catechisatie.

Het geloof is bij het ene kind een bijzaak en bij het andere kind een hoofdzaak! Dat ligt niet aan catechisatie leiders of preken, dat ligt aan het kind. Ik leer graag over het geloof, ik leer op catechisatie en laat mijn geloof aan iedereen zien door er over te praten. Bijvoorbeeld met clubleiders!

André: Wat bedoel je met je uitspraak: dat ligt aan het kind? En waarom helpen kerkdiensten je niet bij je geloof? 

Bart: Kinderen zijn verschillend, de ene gaat echt helemaal niet naar de kerk en een ander kind weer wel. Het ene kind vindt het geloof wel interessant en de andere niet. Kerkdiensten zijn te lang en er worden te moeilijke woorden gebruikt, daarom ben ik blij met catechisatie en club.

André: Kennelijk helpen die je meer om het geloof te begrijpen. Kun je daar nog iets over zeggen. Wat helpt daarin het meeste dan?

Bart: Met club leer ik vooral van de serieuze avonden, we hebben het nooit echt over het onderwerp, maar praten wel over God! Met catechisatie is het fijn als je een goed gespreksgroepje hebt, een goede gespreksleider en een goed interessant onderwerp.

Als je alles begrijpt wat er gezegd wordt, dan praat je sneller mee! Maar dan moet je wel opletten. En dan kom je weer terug bij die twee verschillende soorten jeugd. De ene kant vindt het super interessant, de andere kant doet er niks mee! 

André: Het helpt dus om met leiders in begrijpelijke taal te praten over God begrijp ik. Al zeg je tegelijk dat niet elke jongere van binnenuit een interesse voor het geloof heeft. Een beetje een geheim dus.  Misschien interessant om daar nog eens over te hebben. Heeft dat dan bijvoorbeeld met de vorm te maken, of is er nog wat anders over te zeggen…

Bart (14) is verliefd op Sanne-Rianne, houdt van kaas en is lid van de NGK Ede. 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Durven we in de kerk nog te bidden voor onze zieken?

Durven we in de kerk nog te bidden voor onze zieken?

Angst voor boetes door nieuwe privacy-wet

Miriam Duijf

55 redenen waarom vrouwen moeten (s)preken

55 redenen waarom vrouwen moeten (s)preken

'Omdat een van de beste preken ooit van een vrouw was'

Mirjam Hollebrandse

Friese kerken nu ook online te bekijken

Friese kerken nu ook online te bekijken

Foto's en video's van kerken bij elkaar op één site

kerk 5 juli 2018

Annemarie wordt langzaam blind

‘Ik weet niet goed of mijn ziekte een doornenkroon of een lauwerkrans is’