Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Bezoek illegale prostituee strafbaar?

in Geloven

Volgens ChristenUnie kamerlid Gert-Jan Segers moeten klanten van een gedwongen prostituee gestraft worden voor dit bezoek. Hij werkt op dit moment aan een initiatiefwet om dit te regelen. In het EO-programma Dit is de Dag gaat hij in debat met raamexploitant Klaas de Weerd.

Volgens Segers moet de klant alert zijn of de prostituee uit vrije wil aan het werk is. Kenmerken zoals blauwe plekken of huilbuien moeten worden gesignaleerd. Als de klant merkt dat de prostituee niet uit vrij wil werkt, maar niet aan de bel trekt, is hij strafbaar. "Iedereen is het erover eens dat die dwang iets verschrikkelijks is", licht Segers toe. "Het is immoreel om een constatering van dwang niet te melden."

Segers wil graag de klanten inzetten in de opsporing van mensenhandel en gedwongen prostitutie, omdat zij "letterlijk dichterbij komen dan politie en hulpverleners." Raamexploitant Klaas de Weerd vindt elke intentie om vrouwenhandel te bestrijden welkom, maar hij vraagt zich af of de klant degene moet zijn die dwang moet signaleren. "Deze mensen zijn niet bekwaam genoeg om dit te beoordelen." Segers denkt echter dat dit wel mogelijk is, omdat mannen nu vaak al dergelijke ervaringen uitwisselen op websites.

Wondermiddel
Het CU-kamerlid heeft goede hoop dat het voorstel door de Kamer gaat komen. "Het is nooit het wondermiddel dat elke vorm van dwang zal voorkomen. Maar ik hoop dat er ook een preventieve werking vanuit gaat. Dan zal opsporing en controle verbeterd kunnen worden."

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

‘Mijn dochter raakte zwanger op haar 14e’

‘Mijn dochter raakte zwanger op haar 14e’

‘Ze gooide niet alleen haar eigen toekomst om, maar ook die van mij’

Praten over seks: hoe doe je dat goed?

Praten over seks: hoe doe je dat goed?

Nieuw boek roept op tot maatschappelijk debat

Rachèl Koopman

seksualiteit 23 maart 2018
Oud-politiechef Annet Alagbe over geweld tegen vrouwen

Oud-politiechef Annet Alagbe over geweld tegen vrouwen

‘Mannen moeten niet bang worden vrouwen te versieren’

Tirza van der Graaf

kerk 8 maart 2018

Zij scheidden 50 jaar geleden en trouwden onlangs opnieuw

‘Oma die met opa trouwt, dat klinkt wel een beetje gek’