Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Argentijn Bergoglio tot paus gekozen

in Nieuws

De Argentijnse kardinaal Jorge Mario Bergoglio (76) is woensdag tot paus gekozen. De nieuwe paus gaat Franciscus I heten. Hoewel Sint Franciscus een van de populairste katholieke heiligen is, heeft nog nooit een paus zich naar hem genoemd.

De Franse kardinaal Jean-Louis Tauran maakte als kardinaal-protodiaken vanaf het balkon van de Sint Pieter de nieuwe paus bekend.

De keuze is een totale verrassing. Bij het vorige conclaaf in 2005 werd zijn naam vaak genoemd, maar hij stond dit jaar op zeer weinig lijstjes. Franciscus I is de eerste Latijns-Amerikaanse paus ooit en de eerste niet-Europese paus sinds GregoriusIII (731-741). Hij is ook de eerste Jezuïet die paus is geworden en de eerste pater (lid van een religieuze orde of congregatie) sinds Gregorius XVI (1831-1846).


Even na 19.00 uur kwam witte rook uit de schoorsteen. Er zijn vermoedelijk vijf stemrondes geweest. Dat is één meer dan in 2005, toen de Duitser Joseph Ratzinger tot paus werd gekozen.

 

Bron & foto: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Wordt abortus legaal in het geboorteland van de paus?

Wordt abortus legaal in het geboorteland van de paus?

‘Abortus ligt hypergevoelig’

Gert-Jan Schaap

ethisch dilemma 13 juni 2018
Italiaanse priester vindt € 36.000 in biechtstoel

Italiaanse priester vindt € 36.000 in biechtstoel

Achtergelaten door een genereuze weldoener, of door een crimineel met spijt?

katholieke kerk 11 juni 2018
Kerk van kardinaal Wim Eijk sluit de deuren

Kerk van kardinaal Wim Eijk sluit de deuren

Utrechtse kathedraal kreeg financiën niet rond

katholieke kerk 30 mei 2018

Zij scheidden 50 jaar geleden en trouwden onlangs opnieuw

‘Oma die met opa trouwt, dat klinkt wel een beetje gek’