Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Spiritualiteit springlevend

Fototentoonstelling ‘Religie Nu’ toont verscheidenheid in geloofsgemeenschappen

in Nieuws

Zeven jaar lang werkte de Rotterdamse fotograaf Eddy Seesing aan een serie portretten van voorgangers van zeventig verschillende geloofsgemeenschappen in Nederland. Veel van die kleurrijke werken zijn te zien op een gemeenschappelijke tentoonstelling van Tilburg University en Bibliotheek Midden Brabant.

Tijdsbeeld hedendaagse samenleving
De serie Religie Nu toont officiële kerkelijke leiders en de voorgangers van meer informele geloofsgemeenschappen, in hun natuurlijke omgeving. De serie toont de rituelen en gebruiken en schept tegelijkertijd een tijdsbeeld van de hedendaagse samenleving en de verscheidenheid aan religies die ons land kent. Zowel christenen van verschillende gezindtes, als diverse richtingen binnen de joodse en boeddhistische gemeenschappen en de moslim- en hindoegemeenschappen zijn te zien. Door de manier waarop Seesing het begrip religie heeft benaderd, legt hij vooral de nadruk op de overeenkomsten tussen de verschillende geloven.

Lezing fotograaf Eddy Seesing
De tentoonstelling wordt geflankeerd door een lezing van Eddy Seesing op 22 februari om 15.30 uur in de bibliotheek aan het Koningsplein in Tilburg. Na de lezing volgt een gesprek onder leiding van Ralf Bodelier met drie wetenschappers van Tilburg University. Zij brengen allen een ritueel symbool mee, aan de hand waarvan ze met elkaar en met het publiek in debat gaan over de betekenis van religie en rituelen in het ogenschijnlijk ontkerkelijkte Nederland.

Portret schetsen van alle geloofsrichtingen die Nederland rijk is
Eddy Seesing woont en werkt in Rotterdam. In zijn projecten portretteert hij groepen mensen met eenzelfde sociale, maatschappelijke of religieuze achtergrond. Zo maakte hij met een groep Marokkanen uit Gouda de video-installatie Boughaz, waarin 24 mannen en vrouwen verdeeld over drie generaties openhartig hun levensverhaal vertellen. In deze bijzondere verhalen nam religie een belangrijke plaats in. Hieruit ontstond het project Religie Nu, met als doel een portret te schetsen van alle geloofsrichtingen die Nederland rijk is.

De tentoonstelling is tot en met 21 maart te zien op de universiteit en in Bibliotheek Tilburg Centrum.

*Meer info over Religie Nu

 

Foto: Eddy Seesing

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Paus leent topstuk van Italiaanse schilder Caravaggio uit aan Nederland

Paus leent topstuk van Italiaanse schilder Caravaggio uit aan Nederland

'De graflegging van Christus' te zien in Utrecht

Tirza van der Graaf

christelijke... 20 juni 2018
TimZingt in 11 quotes – van zijn beste vrienden

TimZingt in 11 quotes – van zijn beste vrienden

‘Zelfs de kartonnen Tim wil nog op de voorgrond staan’

'Sexy' Jakobus niet langer te zien in Spaanse kerk

'Sexy' Jakobus niet langer te zien in Spaanse kerk

Schilder eist dat het kunstwerk weer wordt tentoongesteld

Joëlle Post

christelijke... 8 februari 2018

Zij scheidden 50 jaar geleden en trouwden onlangs opnieuw

‘Oma die met opa trouwt, dat klinkt wel een beetje gek’