Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Sodom gevonden?

Sodom lag mogelijk ten noorden van de Dode Zee

in Geloven

De Bijbelse plaats Sodom zou wel eens ten noordoosten van de Dode Zee gelegen kunnen hebben. Dat schrijft de Amerikaanse archeoloog Steven Collins in het tijdschrift 'Biblical Archeology Review'. Archeologen hebben bij opgravingen op bepaalde plaatsen een laag as van bijna een meter gevonden. Bovendien hebben ze aardewerk gevonden dat is bedekt met glasachtig materiaal - wat aantoont dat het kort aan temperaturen van circa 2000 graden is blootgesteld.

De archeoloog Collins onderzocht op basis van bijbelteksten uit Genesis de opgravingen van Tall el-Hammam, een vlakte ten noordoosten van de Dode Zee, tegenwoordig in Jordanië. Volgens de archeoloog leveren de de opgravingen sterk bewijs voor een heftige vuurzee die de stad heeft vernietigd. De stad bleef daarna eeuwen onbewoond. Collins - aangesloten bij Trinity Southwest University in New Mexico - kan niet met zekerheid bevestigen dat Tall el-Hammam Sodom is, maar hij noemt het wel een mogelijkheid.

Genesis
De stad Sodom is bekend van de geschiedenis van Sodom en Gomorra: twee steden die in het bijbelboek Genesis worden verwoest in een regen van zwavel en vuur. Abraham pleitte tevergeefs voor het behoud van de steden bij God. Zijn neef Lot en zijn gezin worden wel gered door een twee engelen.


Lees meer in het Reformatorisch Dagblad.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Verzegeld met de Heilige Geest

Verzegeld met de Heilige Geest

De Bijbel Open met dominee Arie van der Veer

Arie van der Veer

Trouwteksten: de mooiste Bijbelteksten voor je trouwkaart

Trouwteksten: de mooiste Bijbelteksten voor je trouwkaart

De Bijbel over liefde en huwelijk

Arianne Ramaker

Biblejournaling: zó beleef je Bijbelteksten creatief

Biblejournaling: zó beleef je Bijbelteksten creatief

Inspiratie voor creatieve stille tijd met God

Arianne Ramaker

Annemarie wordt langzaam blind

‘Ik weet niet goed of mijn ziekte een doornenkroon of een lauwerkrans is’