Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Paus om 20:00 geen paus meer

Wat gebeurt er op en na de laatste dag van Paus Benedictus XVI?

in Nieuws

Het is een vakantieverblijf op de oevers van het Albano Meer waar al sinds 1628 pausen zijn neergestreken om weg van het drukke Rome te zijn. De paus eet er het avondmaal en trekt zich dan tot 20.00 uur in een kapel terug om te bidden, liet zijn woordvoerder eerder weten.

Paus Benedictus XVI ontvangt donderdag op zijn laatste werkdag kardinalen. Hij heeft kort voor de ontmoeting opgeroepen de eenheid van de kerk te bewaren en hij beloofde zijn opvolger te dienen en te gehoorzamen. Om 17.00 uur gaat hij per helikopter naar het pauselijk paleis in Castel Gandolfo, bijna 20 kilometer van Rome. Het is een vakantieverblijf waar al sinds 1628 pausen zijn neergestreken om weg van het drukke Rome te zijn. De paus eet er het avondmaal en trekt zich dan tot 20.00 uur in een kapel terug om te bidden, liet zijn woordvoerder eerder weten.

Op dat tijdstip is de Zuid-Duitse Joseph Ratzinger officieel geen paus meer. Hij heeft de Rooms-Katholieke Kerk dan 7 jaar en ruim 10 maanden geleid. Hij is de eerste paus sinds Gregorius XII in 1415 die afstand doet van het ambt en niet als kerkvorst overlijdt. Benedictus XVI treedt om gezondheidsredenen terug. Gregorius XII deed dat om politieke redenen en maakte zo een einde aan een slepende strijd om het leiderschap van de kerk.

Kardinaal Tarcisio Bertone zal als kardinaal-camerlengo de kerk besturen tot het conclaaf van kardinalen een nieuwe paus heeft gekozen. Bertone is als kardinaal-staatssecretaris de op een na belangrijkste persoon in de Rooms-Katholieke Kerk. De periode tussen twee pausen heet een sedisvacatio. Bertones belangrijkste taak is de organisatie van het conclaaf, dat altijd in de Sixtijnse Kapel wordt gehouden. Naar verwachting 115 kardinalen kiezen daar vrijwel zeker uit hun midden een opvolger van Benedictus XVI. De enige Nederlander daar is aartsbisschop Wim Eijk van Utrecht.

De kardinalen willen opschieten omdat ze het liefst voor Pasen, het belangrijkste feest van de christelijke kerk, een nieuwe paus willen. Het conclaaf van kardinalen kan uren maar ook jaren duren. De laatste conclaven duurden enkele dagen. Zo werd Benedictus XVI in april 2005 in 2 dagen gekozen. Er waren vier stemrondes nodig. Zijn voorganger Johannes Paulus II werd in 3 dagen en acht stemrondes gekozen. De verkiezing van een Poolse kardinaal tot hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk werd als zeer uitzonderlijk ervaren, omdat sinds de Nederlandse paus Adrianus VI (1522-1523) alleen maar Italianen paus waren.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Rappende priester Sweet Paul

Keniaanse katholieke kerk schorst rappende priester

‘Ik breng jongeren naar Christus’

katholieke kerk 27 juni 2018
Wordt abortus legaal in het geboorteland van de paus?

Wordt abortus legaal in het geboorteland van de paus?

‘Abortus ligt hypergevoelig’

Gert-Jan Schaap

ethisch dilemma 13 juni 2018
Italiaanse priester vindt € 36.000 in biechtstoel

Italiaanse priester vindt € 36.000 in biechtstoel

Achtergelaten door een genereuze weldoener, of door een crimineel met spijt?

katholieke kerk 11 juni 2018

Annemarie wordt langzaam blind

‘Ik weet niet goed of mijn ziekte een doornenkroon of een lauwerkrans is’