Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--arrow-down Icon--chevron-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop Icon--girl Icon--boy Icon--cross

Markant levensmoment? Vraag een ritueel!

in Christelijk Nieuws

“Rituelen verankeren je in het bestaan.” Dat zei Tamarah Benima bij Dit is de Zondag. De vrouwelijke joodse rabbijn biedt rituelen aan voor mensen die belangrijke levensgebeurtenissen willen markeren. Ze doet dat voor gelovigen en niet-gelovigen.

Behoefte aan verdieping
“Mensen hebben behoefte aan verdieping. Ik kan rituelen kiezen uit een enorme traditie aan teksten”, aldus Benima, die haar rituelenaanbod wel gescheiden houdt van haar werk als vrouwelijke rabbijn.

Ervaringen hanteerbaar maken voor de ziel

“Een ritueel probeert vertrouwdheid te scheppen in iets wat onherbergzaam is”, zegt Benima, “In mijn familie bijvoorbeeld werden er taartjes gehaald als een meisje voor de eerste keer ging menstrueren. Als meisje is zo’n eerste menstruatie natuurlijk heel verwarrend, maar door het te vieren en de vruchtbaarheid te benadrukken, maak je het hanteerbaarder voor de ziel”.

Nieuwe betekenis aan rituelen geven
Volgens Benima kennen mensen meer persoonlijke rituelen dan ze denken. Mensen die niet geloven maar wel gelovig zijn opgevoed, kennen de rituelen van toen. Daar kunnen ze misschien weer nieuwe betekenis aan geven. “Het joodse huwelijk kent bij voorbeeld een speciale akte waarin de rechten voor de vrouw worden opgetekend. Naar dat voorbeeld kun je een mooie akte maken om in de gang te hangen waar de naam van God niet in staat, maar waar in staat wat jij graag wil in je huwelijk.”

'Rituelen maken het leven zachter'
Het is gemakkelijker om gebeurtenissen mee te nemen naar later als je ze markeert met een ritueel, zegt Benima. “Het verankert je in het bestaan. Misschien heeft het wel een biologische basis. Bij een geboorte stijgt bij alle aanwezigen een bepaald hormoon in hun lichaam. Door dat hormoon houden mensen meer van elkaar. Rituelen maken het leven zachter.”


Foto: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Dit zijn 'Dit is de Zaterdag' en 'Dit is de Zondag'

radio| Dit zijn 'Dit is de Zaterdag' en 'Dit is de Zondag'

EO lanceert twee nieuwe programma's op NPO Radio 1

Reinald Molenaar

4 January 2019
Een PvdA'er die lid wordt van de ChristenUnie?

politiek en geloof| Een PvdA'er die lid wordt van de ChristenUnie?

CU-voorzitter Piet Adema reageert op komst Sander Terphuis

Sjoerd Wielenga

28 September 2017
Stephan Sanders probeerde voor een jaar de kerk uit

getuigenissen| Stephan Sanders probeerde voor een jaar de kerk uit

"Als mensen het belachelijk vinden dat ik geloof, dan is dat maar zo"