Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--arrow-down Icon--chevron-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop Icon--girl Icon--boy Icon--cross

Krijgt een Vietnamese kerkleider de Nobelprijs?

Kerkleider bracht meer dan 15 jaar in gevangenis door vanwege overtuiging

in Christelijk Nieuws

Amerikaanse congresleden hebben een Vietnamese priester genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede. Naast katholiek priester is de 65-jarige Thadeus Nguyen Van Ly een prominente mensenrechtenactivist. Sinds de jaren '70 heeft hij zich hard gemaakt voor mensenrechten en vrijheid van godsdienst in Vietnam.

Vanwege zijn overtuigingen heeft Ly bij elkaar meer dan vijftien jaar in de gevangenis doorgebracht. De priester staat symbool voor de jarenlange strijd voor godsdienstvrijheid en democratie in Vietnam. Hij wekte opnieuw de ergernis van de Vietnamese autoriteiten met een rapport over de mensenrechten, dat bezorgd werd aan een commissie van de Amerikaanse regering. In 2007 is hij daarom nogmaals aangehouden en tot 8 jaar gevangenisstraf veroordeeld.

Boeddhistische monnik
Naast priester Ly hebben de congresleden de boeddhistische monnik en mensenrechtenactivist Thich Quang Do voorgedragen. Ook hij heeft meerdere jaren in de gevangenis doorgebracht vanwege zijn activisme voor mensenrechten.

De winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede wordt in oktober bekend gemaakt.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons