Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Fysieke klachten: tussen m'n oren?

"Herkenbaar voor iemand die onvrijwillig thuiszit"

Ik zit nu ruim tien maanden ziek thuis. Dat is ongetwijfeld de reden dat ze mij hebben gevraagd het boekje ‘Het zit niet tussen je oren’ te lezen en er wat over te schrijven. In mijn geval zit ‘het’ overigens wel tussen m’n oren; ik werd vorig jaar in maart plotseling wakker met hoofdpijn. En die hoofdpijn ging niet weg met ibuprofen of met de tijd. Hoewel ik daarvoor nog vrolijk 32-urige werkweken maakte, zat ik toen ineens thuis. Op m’n bank. In m’n bed. Naar de buurtsuper. Op m’n bank. In m’n bed. Door naar de volgende dag.

Het boekje, dat door Annemarie van Heijningen is geschreven, draagt de subtitel ‘Erkenning en bemoediging bij fysieke klachten’.  Ik moet eerlijk bekennen; ik heb het persoonlijk niet zo op ‘bemoedigingsboekjes’. Mij zeggen ze: "Ik ken je niet, maar hier heb ik zes woorden voor je op een bijna lege pagina met daarnaast een illustratie van een mus op een tak. Voel je je nu bemoedigd?" Nee, geef mij liever een meeslepend verhaal of doordachte uiteenzetting.

Bijna beter
Het boekje van Annemarie valt mee. De pagina’s zijn volgeschreven. En nergens een mus te bekennen. Het bestaat uit acht hoofdstukjes van elk drie pagina’s die beginnen met een quote van een ziek persoon. Na het lezen van die quotes voelde ik me al meteen een stuk beter. Deze mensen hadden allemaal zoveel pijn, dat ik even begon te twijfelen of ik het woord ‘ziek’ nog voor mezelf kon gebruiken. ‘Bijna beter’ leek me toepasselijker. (Al moet ik meteen toegeven dat ik mezelf tien maanden geleden ook al ‘bijna beter’ vond…)

Nuttig
De rest van het boekje is herkenbaar voor iemand die onvrijwillig thuiszit. Over frustraties. De angst niet begrepen te worden door je omgeving. Over God die (niet) geneest. Over het nemen van kleine stappen. En over hoop. Herkenbaar, maar niets waar ik het in die tien maanden niet al uitgebreid met vrienden over heb gehad. Geraakt werd ik door het slot: De herschrijving van de onvermoeibare Spreuken 31-vrouw. Want wat wil ik eigenlijk graag alles zijn voor iedereen. Altijd sterk. Altijd nuttig. Maar dat kan niet. Zelfs niet als ik helemaal gezond ben. Uiteindelijk gaat het om vertrouwen. Vertrouwen in een God die te vertrouwen is. Wat er ook gebeurt.

Toch nog bemoedigd.

Misschien geef ik het boekje wel aan een vriendin die al anderhalf jaar ziek thuis zit.

Auteur: Lianne Barelds

Geschreven door:

Annemarie van Heijningen

Schrijfster en spreekster

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Meer over

Lees ook

1e Nederlandse Tourwinnaar Jan Janssen in 'Alles is koers'

1e Nederlandse Tourwinnaar Jan Janssen in 'Alles is koers'

Donderdag, 20.30 uur, NPO 2

christelijke... 5 juli 2018
Broodje Gezond: is eten van biologische groenten gezonder?

Broodje Gezond: is eten van biologische groenten gezonder?

Maandag, 21.00 uur, NPO 3

gezondheid 18 juni 2018
Vooruitblik op Alpe d'HuZes: 'Opgeven is geen optie'

Vooruitblik op Alpe d'HuZes: 'Opgeven is geen optie'

Open Huis, 14.00 uur, NPO Radio 5

Bart van Delen

christelijke... 6 juni 2018

Annemarie wordt langzaam blind

‘Ik weet niet goed of mijn ziekte een doornenkroon of een lauwerkrans is’