Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop Icon--girl Icon--boy Icon--cross

Biedt Vluchtkerk barmhartigheid of valse hoop?

Is de hulp van de kerk wel zo vanzelfsprekend?

in Nieuws

In het NCRV-programma Altijd Wat vraagt verslaggever Wilfred Scholten zich af wat hij van de Vluchtkerk moet vinden. Is het een daad van barmhartigheid of biedt het vooral valse hoop aan de 129 uitgeprocedeerde asielzoekers die er sinds december wonen? En is het wel de rol van de kerk om deze - ook politieke - actie te steunen?

Er wordt in de kerk gebeden en gecollecteerd en opgeroepen om te helpen. Maar is dat zo vanzelfsprekend?" vraagt de verslaggever zich af. "Begeeft de kerk zich niet op politiek terrein, door dit protest te ondersteunen? De groep wil namelijk bewust bij elkaar blijven, ondanks het aanbod van individuele opvang."

Kerk en overheid
Om antwoord te krijgen op deze vraag spreekt de verslaggever Paul van Ooster van de diaconie van de Protestantse Kerk. De PKN steunt de Vluchtkerk namelijk met zeventigduizend euro. "De overheid heeft niet altijd gelijk. Hier faalt het overheidsbeleid, dat is duidelijk. We vinden het belangrijk dat dat zichtbaar wordt. Als een kamerlid een gesprek heeft met één van de mensen die onuitzetbaar is, kan ik je garanderen dat de opinies gaan veranderen."

Valse hoop?
De vluchtelingen kunnen tot maart in de Vluchtkerk blijven. Hoe het daarna verder moet, is nog niet duidelijk. "Biedt de kerk deze mensen geen valse hoop?" vraagt Scholten. Van Ooster reageert: "Soms moet je gewoon iets doen en iemand die daar in de regen staat, toch niet gewoon in de regen laten staan?"

 

 

Bron: NCRV/Altijd Wat

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Exclusieve interviews met bisschop Curry bij de EO

Exclusieve interviews met bisschop Curry bij de EO

Michael Curry over preek Harry en Meghan, zondag 12.00 uur, NPO 2

15 september 2018
China sluit de grootste ‘illegale’ kerk van Beijing

China sluit de grootste ‘illegale’ kerk van Beijing

‘God is de Enige op Wie wij ons vertrouwen kunnen stellen’

14 september 2018
Nog meer kerkgedoe

Nog meer kerkgedoe

Blog van Annemarie van Heijningen

Annemarie van Heijningen

Zo verduurzaam je je kledingkast

11 leuke en makkelijke tips om mee aan de slag te gaan