Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

'Jood' is het nieuwe cool

"Nu is kennelijk de tijd aangebroken voor de jood-generatie"

in Nieuws

"Onze opa’s zeiden 'mieters', onze vaders zeiden 'tof', wij zeiden 'gaaf', onze kinderen zeiden 'flex'. En nu is kennelijk de tijd aangebroken voor de jood-generatie." Dat signaleert taalspecialist Marc van Oostendorp. Zuid-Hollandse scholieren gebruiken het woord om aan te geven dat ze iets heel gaaf vinden.

"Er is weinig reden om aan het nieuwe gebruik van jood iets negatiefs te ontdekken", zegt de taalspecialist in zijn column op Neder-L. "Het is zelfs helemaal niet duidelijk wat het betekent, of wat het verband is met de positieve gevoelens. Het is niet eens duidelijk of je het inderdaad met een d moet spellen, of die kinderen niet eigenlijk joot roepen."

Wenkbrauwen optillen
Het gebeurt volgens Van Oostendorp wel vaker er taboewoorden in de jongerentaal verschijnen. Mieters uit de jaren vijftig is daarvan een duidelijk voorbeeld: "Dat komt van sodemieters en gold toen het in de jongerentaal opkwam als niet erg netjes. Als je een nieuw woord zoekt om je jonge enthousiasme uit te drukken, kun je het beste iets nemen waar ouderen even hun wenkbrauwen van optillen zonder dat er op de keper beschouwd iets negatiefs aan te ontdekken valt. Jood is daar dan kennelijk een heel geschikt woord voor."

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Meer over

Lees ook

3000 joden en moslims zingen samen

3000 joden en moslims zingen samen

Indrukwekkende video uit Haifa

‘Hitler-klok’ blijft tóch hangen in Duitse kerk

‘Hitler-klok’ blijft tóch hangen in Duitse kerk

Waarschijnlijk de meest controversiële kerkklok ter wereld

Gert-Jan Schaap

jodendom
‘Als jongensbesnijdenis niet meer mag, waarom abortus dan wel?’

‘Als jongensbesnijdenis niet meer mag, waarom abortus dan wel?’

Prikkelende vraag van cultuurtheoloog Frank Bosman

Mirjam Hollebrandse

ethisch dilemma

Hoor jij in de stilte ook iets anders?

De '90 seconden' van Dominee Baardmans