Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop Icon--girl Icon--boy Icon--cross

BLOG | Leiders gaan onderuit

Blog van Matthijs Vlaardingerbroek

'Wie hoog klimt kan laag vallen', is vaak pijnlijk van toepassing op grote leiders en blikvangers in onze samenleving die onderuitgaan. Advocaat Bram Moscovitch is niet de enige met deze ervaring.

Na een heftige herfststorm kom ik tijdens een lange boswandeling in een gebied met veel omgevallen bomen terecht. Aan de rand van dit gebied zie ik een bordje dat met een verroeste spijker aan een oude eik hangt. De letters zijn al bijna vervaagd, maar als ik goed mijn best doe, kan ik het nog net lezen:  't bos van gevallen leiders'.

Er komen allerlei gedachten in mijn hoofd:

"Grote leiders vallen en er is niemand om ze op te vangen. Er is geen verkorte weg. Jij wilt een herder voor de kudde zijn. Ik ga de hele weg met jou – geen sluiproutes. Waarom zoek je naar succes? Wil je groot zijn? Kijk, ze vallen! Alle hoge bomen gaan om door Mijn Wind. Ik kijk niet naar hoe groot je bent. Ik kijk naar je wortels. Ik kijk naar je vrucht. Ik ga jou leren wat het is om een herder te zijn. Een herder en geen koning – dat is heel wat anders. Laat je dromen over de ‘super’herder maar los. De ‘super’herders bestaan niet en liggen nu te rollen. Ik ga jou een goede herder maken. Leer van Mij!"

Ik loop tussen de omgevallen bomen in dit bos. Wat zijn het er veel! Wat liggen ze er verslagen en verlamd erbij. Mijn gedachten dwalen af naar de namen en gezichten van christelijke leiders, waarvan ik denk dat ze hier in het bos liggen tussen de andere dode bomen.

"Oordeel niet over deze bomen. Mensen kijken naar de buitenkant. Ik zie het hart aan. Soms moet een leider vallen om zijn hart terug te winnen. Zet ze niet aan de kant. Ik zet niemand aan de kant. Mensen zetten Mij aan de kant. Pas op, dat je niemand in je hart aan de kant zet. Je weet niet wat Ik in het leven van deze mensen aan het doen ben."

Ik ga op een van de omgevallen bomen zitten en ben een lange tijd stil...

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Anne-Mar als co-host van 'Mister Bommetje!'

Anne-Mar als co-host van 'Mister Bommetje!'

Dit heb je dit weekend gemist op tv en radio (week 36)

Bart van Delen

3 september 2018
'Zin, Zout en Zegen': met Didy naar de Connectkerk in Ede

'Zin, Zout en Zegen': met Didy naar de Connectkerk in Ede

Zondag, 19.00 uur, NPO Radio 5

2 september 2018
'Verborgen Kustdorpen': aan boord bij Olympisch kampioen

'Verborgen Kustdorpen': aan boord bij Olympisch kampioen

Dit heb je dit weekend gemist op tv en radio (week 34)

Bart van Delen

20 augustus 2018

Zo verduurzaam je je kledingkast

11 leuke en makkelijke tips om mee aan de slag te gaan