Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Zonnepanelen op het kerkdak en een groene diaken

Is duurzaamheid in kerken een hype?

in Nieuws

Zonnepanelen op het kerkdak, fairtradekoffie schenken, of zelfs een groene diaken aanstellen: kerken hebben allerlei kansen om een Groene Kerk te worden. Op dit moment zijn het nog slechts negentien kerken die de titel 'groen' hebben gekregen, maar door vandaag uit te roepen tot 'landelijke groenekerkendag' willen de christelijke hulpverleningsorganisaties Tear en Kerk in Actie daar verandering in brengen. Is de duurzaamheid in kerken een aanstormende hype? Het EO-radioprogramma gaat hierover in debat.

Debat in Deze Week
Zijn de kerken met dit thema niet teveel met aardse zaken bezig? Is 'hoe groen is jouw kerk' niet meer dan een modieuze vraag? De panelleden van Deze Week kunnen zich daar niet in vinden. "De hele schepping is een woonplaats van God. Maar wij hebben daar het behang vanaf gerukt, een heleboel dingen kapotgemaakt. Maar uiteindelijk moet die aarde weer de plek worden waar God kan wonen,'' vindt uitgever Henk Medema. Toch moet je als kerk wel bescheiden zijn met het innemen van standpunten, vindt Evangelische Alliantie-voorzitter Willem Smouter. "Je moet er niet aan denken dat kerken hadden opgeroepen om biobrandstof in je auto te doen, terwijl nu blijkt dat we daarmee het hongerprobleem verergeren. Ik wil op de kansel geen expert zijn en zeggen hoe het moet met duurzaamheid.''

Groenekerkendag bezoeken
Voor inspiratie kunnen kerkleden vandaag de conferentie van Tear en Kerk in Actie bezoeken. Uiteraard in een mooi voorbeeld van een duurzame kerk. Met workshops, cabaret en interactie willen de initiatiefnemers de bezoekers inspireren. Kijk voor meer informatie op groenekerken.nl.
 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

'Elfwegentocht': Hella en Tijs duurzaam door Friesland

'Elfwegentocht': Hella en Tijs duurzaam door Friesland

Dit heb je dit weekend gemist op tv en radio (week 27)

Bart van Delen

christelijke... 2 juli 2018
Thuis op 5: 'Fiets jij zaterdag ook de GroeneKerkenroute?'

Thuis op 5: 'Fiets jij zaterdag ook de GroeneKerkenroute?'

Vrijdag, 22.00 uur, NPO Radio 5

duurzaamheid 23 juni 2018
‘Hoe kun je avondmaal vieren en het vliegtuig pakken?’

‘Hoe kun je avondmaal vieren en het vliegtuig pakken?’

Pleidooi voor een duurzame levensstijl

Tirza van der Graaf

duurzaamheid 31 mei 2018

Annemarie wordt langzaam blind

‘Ik weet niet goed of mijn ziekte een doornenkroon of een lauwerkrans is’