Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--arrow-down Icon--chevron-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop Icon--girl Icon--boy Icon--cross

"Schaf Tweede Kerstdag af"

Amsterdamse wethouder wil af van 'tweede' feestdagen

in Geloven

Tweede kerstdag moet worden afgeschaft en als reguliere vrije dag worden teruggegeven. Ook tweede pinksterdag en tweede paasdag zouden moeten worden geschrapt als collectieve vrije dag en een 'gewone' vrije dag moeten zijn. Dat vindt de Amsterdamse wethouder Eric van der Burg (VVD).

,,Zullen we 2e kerstdag/paasdag/pinksterdag gewoon afschaffen en als reguliere vrije dagen teruggeven? Goed voor keuzevrijheid en economie", twittert Van der Burg woensdag.

Zelf brengt hij de verplicht vrije tweede kerstdag als volgt door: ,,En nu, volkoren kerstbrood van bakkerij Hartog, de #top2000 en wat lezen, kortom een lekkere en ontspannen dag."

 

Slachtfeest

Van der Burg is niet de eerste pleit voor het minderen van 'christelijke' vrije dagen. De discussie is een regelmatig terugkerend ritueel, waarbij wisselend de economie, de ontkerstening en de keuzevrijheid van de burger als argumenten in stelling worden gebracht. Vooral het inwisselen van een christelijke feestdag voor een Islamitische feestdag, zoals bijvoorbeeld het slacht- of suikerfeest, is een vaker gehoord pleidooi.

Het moment van deze opmerking is wel uitzonderlijk: zelden wordt de populaire Tweede Kerstdag ter discussie gesteld. De discussie vindt over het algemeen in het voorjaar plaats als de 'verplichte' vrije dagen elkaar in hoog tempo opvolgen en er bovendien christelijke feestdagen zijn die minder tot de verbeelding spreken dan het sfeervolle en familiaire kerstfeest.

De verwachting is dan ook dat dit pleidooi weinig weerklank zal vinden, maar dat feestdagen als Hemelvaart of Pinksteren als eerste in aanmerking zullen komen om te worden afgeschaft als verplichte nationale feestdagen.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Voor burgemeester Jos Wienen is geloof en politiek een goede combi

Voor burgemeester Jos Wienen is geloof en politiek een goede combi

‘Mensen vragen mij weleens of ik geen predikant had moeten worden’

Advocaat Asia Bibi gevlucht naar Nederland

Advocaat Asia Bibi gevlucht naar Nederland

Diverse politieke partijen willen ook Asia onderkomen bieden in Nederland

5 november 2018
Echtgenoot Asia Bibi vraagt Groot-Brittannië om asiel

Echtgenoot Asia Bibi vraagt Groot-Brittannië om asiel

Huidige situatie te gevaarlijk

5 november 2018