Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Paus heeft nieuwe auto

in Nieuws

Paus Benedictus XVI rijdt zaterdag in Rome in een nieuwe pausmobiel. De baas van het autoconcern Daimler, Dieter Zetsche, heeft de speciale versie van een Mercedes uit de M-klasse aan het hoofd van de rooms-katholieke kerk gegeven.

Het speciale witte voertuig heeft achterin een verhoogde zitplaats en uitzicht rondom. Volgens Zetsche is de auto comfortabeler en ruimer dan de vorige pausmobiel. Ook is het in- en uitstappen voor de 85-jarige paus eenvoudiger geworden.

Het nummerbord is zoals gebruikelijk SCV 1 (Stato della Città del Vaticano 1). Benedictus XVI gaat zaterdag met zijn nieuwe auto op pad ter gelegenheid van de rooms-katholieke feestdag ter ere van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria.

Zetsche zei vrijdag bij de overdracht dat het bedrijf een lange traditie voortzet. De eerste 'pauselijke' Mercedes was een Nürnburg 460 Pullman-Limousine die paus Pius XI in 1930 kreeg. De eerste auto in het Vaticaan was een geschenk van een aartsbisschop uit de Verenigde Staten maar paus Pius X bedankte ervoor, want hij vond het gevaarte te veel lawaai maken.

De Milanese autofabriek Bianchi schonk de paus in 1922 een Bianchi-20 die wel in dank werd aangenomen. Sindsdien zijn auto's thuis in Vaticaanstad. Het ontwerp van de witte 'pausmobiel' speciaal voor pauselijke bezoeken stamt uit 1975.

Bron: ANP
Foto: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

‘God is Jong’: nieuw boek van de paus, voor jongeren

‘God is Jong’: nieuw boek van de paus, voor jongeren

“Een moedige, intieme en gedenkwaardige dialoog,” belooft de uitgever

Gert-Jan Schaap

christelijke...
Paus bidt voor een interview altijd tot de heilige Geest

Paus bidt voor een interview altijd tot de heilige Geest

'Ik weet dat dit me kwetsbaar kan maken, maar ik ben bereid dat risico te nemen'

Mirjam Hollebrandse

bidden
Paus wil doodstraf uitsluiten in katholieke catechismus

Paus wil doodstraf uitsluiten in katholieke catechismus

'Elk leven is heilig'

Joëlle Post

paus

Hoor jij in de stilte ook iets anders?

De '90 seconden' van Dominee Baardmans